Kuva: bit.ly/ZgQ01h
Kuva: bit.ly/ZgQ01h

Seeprakala (Danio rerio) on särkikalojen heimoon kuuluva kala, jota elää luontaisesti ainakin Intiassa, Pakistanissa, Bangladeshissa, Nepalissa ja Myanmarissa. Seeprakala on yksi suosituimmista akvaarion parvikaloista sen näyttävän ulkomuodon vuoksi.

Seeprakala on parvikala. Parvessa tulisi olla vähintään 8 yksilöä, jotta seeprakala pääsee käyttäytymään luonnollisella tavalla. Ne pitävät majaansa pääosin akvaarion yläosassa. Seeprakala sopii hyvin seura-akvaarioon.

Ulkonäkö

Seeprakalat voivat kasvaa noin 6 cm:n mittaiseksi, mutta vain harvoin akvaariossa ne kasvavat edes 5 cm pitkiksi. Naaras on urosta pulleampi, koiraan ollessa ruumiinrakenteeltaan huomattavasti solakampi.

Seeprakala-nimen kala on saanut sen hienojen vaakasuuntaisten sinisten raitojensa ansiosta. Koirailla raitojen välissä olevat alueet ovat kullanvärisiä, kun taas naarailla hieman enemmän hopeisia.

Hoito ja elinympäristö

Hoito-ohjeet sopivasta lämpötilasta vaihtelevat eri lähteiden mukaan. Turvallisena ja sopivana lämpötilana voidaan pitää noin 20-25 °C:tä, mutta seeprakalat pärjäävät myös tätä muutaman asteen viileämmässä tai lämpimämmässä vedessä. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,5. Veden tulisi olla kovuudeltaan pehmeää tai keskikovaa. Seeprakala kestää kuitenkin myös hieman tästä poikkeavia vesiolosuhteita.

Seeprakala pitää erityisesti akvaarion sivuilla kasvavista korkeahkoista kasveista. Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä.

Seeprakala on melko monipuolinen syöjä, jota sitä voi syöttää mm. hiutaleruoilla, tableteilla sekä elävillä tai pakastekuivatuilla, pienehköillä eläimillä.

Lisääntyminen

Seeprakaloja voidaan lisätä erillisessä kutuakvaariossa. Akvaariossa tulisi olla riittävästi kasvustoa. Kalojen poikasia voidaan aluksi syöttää pieneliöillä, kuten likoeläimillä, ja myöhemmin esimerkiksi artemian toukilla.

Seeprakala (Danio rerio)

Updated on 2018-05-22T14:17:04+00:00, by attetude.