Kuva: bit.ly/16L1wZj
Kuva: bit.ly/16L1wZj

Saksipyrstö (Rasbora trilineata) on särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa saksipyrstöjä esiintyy Kaakkois-Aasiassa, mm. Thaimaassa, Laosissa, Sumatralla ja Borneolla.

Saksipyrstö on rauhallinen kala, joka sopii hyvin seura-akvaarioon. Saksipyrstöjä tulisi olla samassa akvaariossa vähintään kuusi yksilöä, jotta kalat voisivat käyttäytyä mahdollisimman luonnollisesti.

Ulkonäkö

Saksipyrstöt kasvavat luonnossa noin 15 cm:n mittaisiksi. Akvaariossa ne jäävät yleensä hieman pienemmiksi, mutta voivat sielläkin saavuttaa yli 10 cm:n pituuksia. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja usein hieman suurempia. Yleisrakenteeltaan saksipyrstöt ovat pitkänomaisia.

Perusväriltään kala on harmaa. Sen pyrstö on voimakkaasti haarautunut kahtia ja väritykseltään valkomusta. Kalan kyljessä kulkee kaksi ohutta ja heikosti näkyvää raitaa, jotka ovat kultaisia ja mustia.

Hoito ja elinympäristö

Saksipyrstö viihtyy vedessä, jonka lämpötila on noin 22-25 °C. Veden pH-arvon tulisi olla mieluiten noin 6,5-7,5, mutta se kestää usein myös tätä korkeampia ja matalampia arvoja. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää, korkeintaan 12 °dH.

Saksipyrstö vaatii paljon tilaa, joten akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm pitkä. Se ei ole kovin tarkka kasvuston määrästä, mutta tärkeää olisi, että vapaata uimatilaa olisi riittävästi.

Saksipyrstöjä voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä pakastetuilla tai elävillä ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Saksipyrstö on suhteellisen helppo kala lisätä. Sopiva pariskunta asetetaan kutuakvaarioon, josta ne poistetaan kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omia mätimuniaan. Poikasia voidaan ruokkia aluksi likoeläimillä ja myöhemmin artemian toukilla.

Saksipyrstö (Rasbora trilineata)

Updated on 2018-05-22T14:17:03+00:00, by attetude.