Kuva: bit.ly/10PulAh
Kuva: bit.ly/10PulAh

Rusokiilakylki (Trigonostigma espei) on särkikalojen heimoon kuuluva kala. Luonnossa rusokiilakylkiä esiintyy Thaimaassa.

Rusokiilakyljet sopivat hyvin seura-akvaarioon. Ne eivät ole kovin vaativia vesiolosuhteidensa tai akvaarion kasvuston suhteen, joten ne sopivat moneen ympäristöön. Se on suhteellisen pienikokoinen kala, joten suurikokoisten toisia kaloja syövien kalojen joukkoon sitä ei kannata sijoittaa. Rusokiilakyljet ovat parvikaloja, joita tulisi sijoittaa samaan akvaarioon vähintään 8-10 yksilöä.

Ulkonäkö

Rusokiilakyljet kasvavat noin 3-4 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja hieman suurempia.

Perusväritykseltään kala on ruskea tai jopa hieman oranssi. Sen kyljessä on kolmion muotoinen musta alue, jonka rajat ovat naarailla hieman koiraita epäselvemmät.

Hoito ja elinympäristö

Parhaiten rusokiilakyljet viihtyvät vedessä, jonka lämpötila on noin 23-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 5,5-7,5. Veden tulisi olla kovuudeltaan melko pehmeää.

Rusokiilakyljet eivät ole kovin tarkkoja ympäristönsä suhteen, kunhan vesiolosuhteet ovat kunnossa. Ne pärjäävät siis runsaskasvisessa akvaariossa, kuin hieman karummassakin sisustuksessa. Akvaarion tulisi olla niitä varten vähintään 60 cm:n mittainen.

Rusokiilakylkiä voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleilla, jonka lisäksi niille kannattaa tarjota säännöllisesti eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Rusokiilakyljen lisääntyminen poikkeaa hieman muista sen sukulaiskaloista, sillä mätimunien sattumanvaraisen sijoittelun sijasta se asettaa ne suurilehtisten kasvien lehtien alapinnoille. Rusokiilakyljet saattavat lisääntyä tavallisessa lajiakvaariossa, mutta viljelyyn on suositeltua käyttää erillistä kutuakvaariota, johon asetetaan sopiva pariskunta. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, sillä ne saattavat syödä omia mätimuniaan. Poikasia tulisi ruokkia aluksi likoeläimillä ja myöhemmin esimerkiksi artemian toukilla.

Rusokiilakylki (Trigonostigma espei)

Updated on 2018-05-22T14:17:03+00:00, by attetude.