Kuva: bit.ly/WMMalf
Kuva: bit.ly/WMMalf

Rubiinibarbi eli odessabarbi tai odessanbarbi (Puntius padamya) on Myanmarissa luontaisesti elävä särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji.

Rubiinibarbin historia on melko mielenkiintoinen. Se ilmestyi myyntiin akvaariokalana ensimmäisenä Ukrainan Odessassa, vaikka lajista ei oltu tehty tieteellistä kuvausta tai aiempia havaintoja. Tästä syystä se on saanut myös nimityksen odessabarbi. Myöhemmin lajin alkuperämaaksi onnistuttiin määrittämään Myanmar. Kala kuvattiin tieteellisesti vasta vuonna 2008.

Rubiinibarbi on melko tyypillinen barbikala. Se pitää pienessä parvessa elämisestä, johon tulisi kuulua vähintään noin 5-6 kalaa. Parvessa ollessaan se on suhteellisen rauhallinen, mutta yksinäisenä ne saattavat alkaa näykkimään suurempieväisten kalojen eviä. Rubiinibarbi on aktiivinen kala joka tarvitsee paljon uimatilaa.

Ulkonäkö

Rubiinibarbi kasvaa korkeintaan noin 7 cm pitkäksi, mutta usein se jää hieman tätä lyhemmäksi. Naaras on hieman koirasta pulleampi.

Väritykseltään koiras ja naaras eroavat toisistaan paljon. Koiraan perusväritys on beigenruskea ja sen koko ruumiin läpi kulkee punainen raita. Koiraalla on punaiset silmän iirikset ja sen evät ovat keltamustia. Naaras on väritykseltään paljon hillitympi, sen ollessa melko beige, hopeisella vivahteella.

Hoito ja elinympäristö

Rubiinibarbille sopiva veden lämpötila vaihtelee eri lähteiden mukaan. Useimmiten kuitenkin mainitaan rubiinibarbin pärjäävän parhaiten 20-25 °C:n lämpötilassa. Eräiden lähteiden mukaan rubiinibarbi kestäisi kuitenkin jopa 14 °C:n lämpötilaa. Sopiva veden pH-arvo on 6-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Viihtyy hyvin akvaariossa, jossa on runsaasti kasvustoa reunoilla, sekä runsaasti tilaa uimiseen keskellä. Kovin pieneen akvaarioon rubiinibarbia ei suositella, sillä se on melko aktiivinen kala ja pitää runsaasta uimisesta.

Rubiinibarbi on melko kaikkiruokainen, joten sitä voi ruokkia esimerkiksi tavallisilla hiutaleilla sekä elävillä tai pakastekuivatuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Rubiinibarbi saattaa lisääntyä joko lajiakvaariossa tai erillisessä kutuakvaariossa. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, sillä ne syövät omaa mätiään.

Rubiinibarbi (Puntius padamya)

Updated on 2018-05-22T14:17:03+00:00, by attetude.