Kuva: bit.ly/10Pk6f2
Kuva: bit.ly/10Pk6f2

Punapyrstörasbora (Rasbora borapetensis) on särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji, jota elää luonnossa monissa Kaakkois-Aasian maissa.

Punapyrstötetra on rauhallinen kala, joka sopii useimpiin seura-akvaarioihin samankokoisten kalojen kanssa. Se sijoittuu akvaariossa keski- tai ylätasolle. Se on parvikala, joten samassa akvaariossa tulisi olla vähintään 8-10 yksilöä.

Ulkonäkö

Punapyrstörasbora kasvaa noin 4 cm:n mittaiseksi. Koiraat ovat naaraita laihempia, pienempiä ja kirkkaamman värisiä.

Perusväritykseltään punapyrstörasborat ovat harimata. Pyrstössä on havaittavissa punainen alue. Niiden ruumista halkoo kaksi vaakasuoraa viivaa, jotka ovat väriltään musta ja keltainen.

Hoito ja elinympäristö

Punapyrstörasboroiden veden lämpötilan tulisi olla noin 22-26 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan 12 °dH.

Punapyrstörasborat eivät ole kovin tarkkoja akvaarion kasvustosta, mutta ne viihtyvät parhaiten runsaskasvisessa akvaariossa, jossa on tumma pohja. Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm.

Punapyrstörasboroita voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla, minkä lisäksi niille tulisi antaa säännöllisesti eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä. Ravintoeläimet varmistavat punapyrstörasboran värityksen säilyvyyden.

Lisääntyminen

Punapyrstörasbora lisääntyy melko samaan tapaan muiden särkikalojen heimoon kuuluvien kalojen kanssa. Jos kalaa halutaan lisätä järjestelmällisesti, se onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa. Kutuakvaarion tulisi olla himmeästi valaistu, veden pH-arvoltaan neutraalia tai hieman hapokasta ja lämpötilaltaan noin 26 °C.

Kuteminen saadaan aloitettua, kun vanhempien lisäyksen jälkeen akvaarioon lisätään hieman kylmempää vettä. Kutemisia tapahtuu useita. Naaras tuottaa kerralla noin 5-10 mätimunaa ja yhteensä noin 30-50. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omia muniaan. Poikasia voidaan ruokkia aluksi likoeläimillä.

Punapyrstörasbora (Rasbora borapetensis)

Updated on 2018-05-22T14:17:03+00:00, by attetude.