Kuva: bit.ly/Y3hGuM
Kuva: bit.ly/Y3hGuM

Punapääbarbi (Pethia nigrofasciata) on Sri Lankan alueella luontaisesti elävä särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Punapääbarbi on komea näky, minkä vuoksi se on saavuttanut suosiota akvaariokalana.

Punapääbarbi sopii hyvin seura-akvaarioon. Se on melko rauhallinen kala, joskin se vaatii paljon tilaa. Se on parvikala, joten sillä tulisi olla ainakin muutama lajitoveri akvaariossa. Mieluiten parvessa tulisi olla vähintään 6 yksilöä. Punapääbarbi saattaa myös parveilla muiden kalalajien kanssa.

Ulkonäkö

Punapääbarbi kasvaa noin 7 cm mittaiseksi, joskin eräät yksilöt voivat olla vielä hieman tätä suurempia. Naaraat ovat yleensä hieman koiraita kookkaampia.

Se on perusväritykseltään sekoitus ustia ja harmaita raitoja. Paritteluun valmiilla koirailla on punainen pään alue. Koiras on yleiseltä väritykseltään hieman vahvemman värinen kuin haaleammaksi jäävä naaras.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila punapääbarbille on noin 23-26 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-7. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, noin 5-12 °dH. Vesi tulisi suodattaa turpeen läpi tai veteen tulisi lisätä turveuutetta.

Akvaarion tulisi olla vähintään 80 cm pitkä. Akvaarion tulisi olla suhteellisen tilava, ja siinä tulisi olla melko paljon kasveja. Akvaarion pohjan tulisi mielellään olla tumma.

Punapääbarbit ovat melko kaikkiruokaisia, joten niitä voi ruokkia mm. hiutaleilla sekä elävillä tai pakastekuivatuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Kutiessaan punapääbarbi levittää mätimunansa kasvillisuuden joukkoon. Poikaset kuoriutuvat noin vuorokauden kuluttua kutemisesta ja lähtevät uimaan muutaman vuorokauden kuluessa.

Punapääbarbi (Pethia nigrofasciata)

Updated on 2018-05-22T14:17:03+00:00, by attetude.