Kuva: bit.ly/15umgSD
Kuva: bit.ly/15umgSD

Loistobarbi (Pethia conchonius) on särkikalojen heimoon kuuluva, Kaakkois-Aasiassa (mm. Intiassa) luonnollisesti elävä kalalaji.

Loistobarbi on erittäin kestävä kala, joten sen vuoksi se sopii hyvin akvaarioharrastusta vasta aloittaville. Se sopii myös hyvin seura-akvaarioon useiden eri kalojen kanssa.

Loistobarbi viihtyy parhaiten parvessa, jossa tulisi olla noin 5 loistobarbia. Yksinäiset kalat ja liian pienessä parvessa olevat kalat saattavat alkaa näykkimään muiden kalojen eviä.

Ulkonäkö

Loistobarbi kasvaa luonnossa noin 14 cm pitkäksi, akvaariossa loistobarbi jää tätä lyhyemmäksi. Täysikasvuiset yksilöt ovat akvaariossa mitaltaan noin 10 cm.

Kala on yleisväritykseltään sekoitus oranssia ja vaaleanpunaista. Naaras on väritykseltään hieman haaleampi. Kalat muuttuvat paritteluaikaan kirkkaamman värisiksi. Pyrstöevän lähellä on nähtävissä tummahko täplä. Koiraiden selkäevässä on nähtävissä musta alue.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila loistobarbeilla on noin 18-27 ºC. Mieluiten ne elävät kuitenkin vedessä, jonka lämpötila on noin 18-22 °C. Veden tulisi olla pH-arvoltaan 6-8. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Akvaariossa tulisi olla suhteellisen paljon kasvustoa, mutta pehmeälehtisiä kasveja tulisi välttää, sillä loistobarbit saattavat tuhota niitä

Loistobarbit syövät monenlaista ruokaa, joten niille voi syöttää hiutaleita sekä eläviä tai pakastettuja eläimiä. Niiden olisi myös hyvä saada ajoittain kasvipitoista ruokaa.

Lisääntyminen

Loistobarbia voidaan lisätä erillisessä kutuakvaariossa. Naaras munii noin 200-300 mätimunaa, joita vanhemmat saattavat syödä niitä havaittuaan. Poikasia voidaan aluksi ruokkia artemian toukkia.

Loistobarbi (Pethia conchonius)

Updated on 2018-05-22T14:17:02+00:00, by attetude.