Kuva: bit.ly/XBj2ib
Kuva: bit.ly/XBj2ib

Kultaseeprakala tai hehkuseeprakala (Danio kerri) on Kaakkois-Aasiasssa luontaisesti elävä särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Kultaseeprakaloja voi olla vaikeaa löytää suomalaisista akvaarioliikkeistä, mutta aktiivinen etsijä saattaa niitä löytää.

Kultaseeprakala on mainio valinta seura-akvaarioon, sillä se on rauhallinen ja se hyväksyy useimmat vesiolosuhteet. Se on parvikala, joten yhteen akvaarioon tulisi asettaa vähintään 8-10 yksilöä, jotta kalat pystyvät käyttäytymään mahdollisimman luonnollisesti.

Ulkonäkö

Kultaseeprakalat kasvavat noin 4-4,5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita hieman pulleampia, suurempia ja väritykseltään haaleampia.

Kala on perusväritykseltään harmaa. Sen takaosassa on kaksi vaakasuuntaista kullanväristä raitaa, joita ympyröi hieman heikommin näkyvä sininen raita. Luonnossa kalat saattavat poiketa värityksen sävyiltään toisistaan, riippuen siitä millä alueella kalat ovat kehittyneet.

Hoito ja elinympäristö

Kultaseeprakalat viihtyvät parhaiten vedessä, jonka lämpötila on noin 23-26 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 6,5-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Parhaiten kultaseeprakala viihtyy runsaskasvisessa akvaariossa, jossa on tumma pohja. Kultaseeprakala arvostaa myös hieman normaalia enemmän virtaavaa vettä, joskaan järjettömän kovaa virtausta se ei kestä. Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 60 cm.

Kultaseeprakaloja voidaan ruokkia tavallisella hiutaleruoalla, jonka lisäksi niille voidaan antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Kalan lisääminen onnistuu parhaiten erillisessä, runsaskasvuisessa kutuakvaariossa. Sopiva pariskunta asetetaan akvaarioon, ja poistetaan sieltä kutemisen jälkeen. Poikasia voidaan ruokkia aluksi likoeläimillä ja myöhemmin artemian toukilla.

Kultaseeprakala (Danio kerri)

Updated on 2018-05-22T14:17:02+00:00, by attetude.