Kuva: bit.ly/ZyT4gw
Kuva: bit.ly/ZyT4gw

Kultakala (Carassius auratus auratus) on Kiinasta kotoisin oleva yksi ikonisimmista akvaariokaloista. Kultakalat ovat luultavasti alunperin hopearuutanan jalostettuja alalajeja, mutta ovat jalostuksen seurauksena myöhemmin eriytyneet täysin omaksi lajikseen.

Kultakala on yksi ikonisimmista akvaariokaloista. Vastoin yleisiä luuloja kultakala ei kuitenkaan sovi pieneen maljaan, missä sitä usein elokuvissa pidetään, sillä se kasvaa varsin kookkaaksi kalaksi vaatien paljon tilaa ympärilleen.

Kultakala viihtyy parhaiten erillisessä lajiakvaariossa. Ne ovat suurikokoisia kaloja, jotka saattavat helposti alkaa näykkimään muiden kalojen eviä ja käyttäytymään aggressiivisesti. Sitä voi pitää myös seura-akvaariossa, kunhan sitä ei aseteta hitaiden ja suurieväisten kalojen tai pienien kalojen kanssa samaan akvaarioon. Kultakala on parvikala, joten se viihtyy huonosti ollessaan yksin.

Ulkonäkö

Kultakalat kasvavat varsin kookkaiksi. Luonnossa kalat ovat jopa noin 35 cm:n mittaisia, mutta akvaariossa ne harvoin saavuttavat näin suurta kokoa. Väritykseltään kultakala on nimensä mukaisesti kullanhohtoinen.

Sukupuolien erottaminen toisistaan onnistuu vain lisääntymiskaudella, jolloin koiraan päässä ja kiduskansissa on havaittavissa valkoisia nystyjä.

Kultakalasta on olemassa useita erilaisia lajikkeita, joista yksi yleisimmistä on huntupyrstö. Se jää tavallista kultakalaa pienemmäksi ja sillä on suuremmat evät. Viljelymuunnokset ovat usein herkempiä vesiolosuhteistaan.

Hoito ja elinympäristö

Kultakalalle mieluisin veden lämpötila on noin 20-22 ºC. Se kestää kuitenkin tätä paljon matalampiakin veden lämpötiloja, ja luonnossa eläessään saattaa kestää jopa ajoittaisen lammen jäätymisenkin. Monet jalostetut lajit ovat kuitenkin melko herkkiä kylmyydelle, ja ne alkavat voimaan huonosti jo alle 12 °C:n lämpötiloissa. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 7-8. Kultakalat eivät ole kovin tarkkoja veden kovuuden suhteen, mutta parhaiten ne viihtyvät keskikovassa vedessä.

Kultakalat vaativat paljon tilaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jokaista kultakalaa kohden tulisi olla vähintään 100 litraa vesitilaa. Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm pitkä.

Kultakalaa on parasta ruokkia erillisellä kultakaloille tarkoitetulla hiutaleruokaseoksella. Sen ruokavaliossa tulisi olla paljon kasviperäisiä aineksia, ja runsaskasvisessa akvaariossa se saattaakin syödä myös kasveja. Niille tulee myös ajoittain syöttää eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä. Kultakalojen vatsalaukku on pieni, joten niitä tulisi ruokkia päivässä muutaman kerran.

Lisääntyminen

Kultakalat lisääntyvät maalis-toukokuun aikana. Lisääntyminen onnistuu mainiosti jopa tavallisessa lajiakvaariossa, joten erillisiä toimenpiteitä lisäämiseksi ei tarvitsa.

Kultakala (Carassius auratus auratus)

Updated on 2018-05-22T14:17:02+00:00, by attetude.