Kuva: bit.ly/13eMpsZ
Kuva: bit.ly/13eMpsZ

Kirsikkabarbi (Puntius titteya) on Sri Lankalla luontaisesti elävä ja särkikalojen heimoon kuuluva suosittu akvaariokala. Kirsikkabarbi on saanut suosiota sen helppohoitoisuuden ja näyttävän värityksen ansiosta.

Kirsikkabarbi on parvikala, joten samassa akvaariossa niitä tulisi pitää noin 5-6. Koiraita tulisi parvessa olla naaraita enemmän, jotta kalat eivät muuttuisi aggressivisiksi. Koiraat saattavat muodostaa reviirin, jota ne puolustavat muilta koirailta.

Ulkonäkö

Täysikasvuinen kirsikkabarbi on noin 5 cm:n pituinen. Naaraat ovat hieman koiraita pulleampia.

Niiden kehoa koristaa musta raita, joka kulkee sen etupäästä pyrstöön saakka. Koiraat ovat väriltään naaraita huomattavasti punaisempia, ja muuttuvat lähes kirkkaanpunaisiksi paritteluajan koittaessa.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila kirsikkabarbeille on noin 23-27 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-7,5. Veden tulisi kovuudeltaan olla joko pehmeää tai keskikovaa, noin 5-18 °dH.

Kirsikkabarbi viihtyy akvaariossa, jossa on runsaasti kasvustoa, mutta myös tilaa uimiseen. Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä, jotta kirsikkabarbit mahtuvat uimaan kunnolla. Akvaariossa olisi hyvä olla tumma pohja-aines viihtyvyyden parantamiseksi.

Kirsikkabarbit ovat melko moniruokaisia, joten niille kelpaavat hiutaleet, tabletit sekä kasvi- ja eläinpitoiset ruoat.

Lisääntyminen

Kirsikkabarbia voidaan lisätä joko laji- tai kutuakvaariossa. Naaras munii kerralla noin 200-300 mätimunaa, jotka se levittää kasveihin ja vedenpohjaan. Vanhemmilla on tapana syödä omia mätimuniaan, joten jos kirsikkabarbia haluaa viljellä tosissaan, tulisi ne poistaa kutuakvaariosta kutemisen jälkeen.

Kirsikkabarbi (Puntius titteya)

Updated on 2018-05-22T14:17:02+00:00, by attetude.