Kuva: bit.ly/15yKIlQ
Kuva: bit.ly/15yKIlQ

Kiilakylki (Trigonostigma heteromorpha) on särkikalojen heimoon kuuluva pienehkö parvikala. Kiilakyljet ovat kotoisin itäisestä Aasiasta, ja niitä elää ainakin Malaysiassa, Singaporessa, Thaimaassa sekä Sumatralla. Kiilakylki on suosittu akvaariokala, sillä se on näyttävän näköinen ja suhteellisen helppohoitoinen.

Kiilakylki on parvikala, joten samassa akvaariossa tulisi olla vähintään 6-8 kalaa, mutta suuremmat parvet ovat suositeltuja, jotta kalat voisivat käyttäytyä mahdollisimman luontaisesti. Kiilakylki sopii hyvin seura-akvaarioon muiden rauhallisen kalojen seuraan.

Ulkonäkö

Kiilakylki kasvaa noin 4,5 cm pitkäksi. Naaras on hieman koirasta pulleampi.

Kiilakyljen tunnistaa parhaiten sen ruumiin takaosassa olevasta mustasta alueesta, joka muodostaa kalaan kiilanmuotoisen kuvion. Koiras on yleiseltä väritykseltään naarasta hieman vahvemman sävyinen.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila kiilakyljellle on noin 23-28 °C. Kiilakylki viihtyy parhaiten lämpötiloissa, jotka ovat tämän asteikon yläpäässä. Veden pH-arvon tulisi olla noin 6-7,2. Veden tulisi olla pehmeää ja keskikovaa, ja kiilakyljelle olisi mieluisaa, että se suodatettaisiin turpeen läpi tai käytettäisiin turveuutetta.

Kiilakylki arvostaa runsaskasvuista akvaariota, erityisesti pintakasveista se pitää. Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pituinen.

Kiilakylki on monipuolinen syöjä, joten sille kelpaa niin hiutaleruoat kuin elävät tai pakastekuivatut eläimetkin.

Lisääntyminen

Kiilakylkeä voidaan viljellä erillisessä kutuakvaariossa, jossa tulisi olla mahdollisimman pehmeää vettä. Kutu tapahtuu, kun lämpötila lähenee 28 °C:tä. Naaras kiinnittää mädin lehtien pinnoille. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen päätyttyä.

Kiilakylki (Trigonostigma heteromorpha)

Updated on 2018-05-22T14:17:02+00:00, by attetude.