Kuva: bit.ly/Ygdsm3
Kuva: bit.ly/Ygdsm3

Hohtoseeprakala (Danio albolineatus) on luonnollisesti mm. Thaimaassa, Myanmarissa ja Sumatralla elävä särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Hohtoseeprakala on Suomessa akvaariokalana melko harvinainen, mutta ei kuitenkaan mahdoton hankittava.

Hohtoseeprakalat ovat parvikaloja, joten yhdessä akvaariossa niitä tulisi olla vähintään kuusi yksilöä. Suurempi määrä on kuitenkin suotavaa, sillä kalat voivat paremmin suuremmassa parvessa. Ne asettuvat usein oleskelemaan

Ulkonäkö

Hohtoseeprakala kasvaa luonnossa noin 6,5 cm:n mittaiseksi. Akvaariossa kalat jäävät usein tätä lyhyemmiksi, pituuden ollessa täysikasvuisena noin 5 cm. Naarailla on viikset ja ne ovat hieman koiraita pulleampia.

Useimmiten hohtoseeprakala on perusväriltään hopeinen. Myös kellertäviä ja punertavia yksilöitä on olemassa. Sen ruumista halkoo kaksi vaakasuoraa raitaa, jotka ovat kalan väriestä riippuen joko vaaleankellertäviä tai sinertäviä.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila hohtoseeprakalalle on noin 21-26 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6,5-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, noin 5-18 °dH.

Hohtoseeprakala on melko aktiivinen uimari, joten akvaarion tulisi olla vähintään 80 cm pitkä. Akvaariossa olisi hyvä olla runsaasti kasvustoa, joka olisi sijoitettu akvaarion sivuille. Keskellä olisi suotavaa olla runsaasti uimatilaa.

Ruoaksi hohtoseeprakalalle kelpaavat hyvälaatuiset hiukaleet sekä elävät tai pakastekuivatut eläimet. Luonnossa hohtoseeprakalat syövät pääosin hyönteisiä.

Lisääntyminen

Hohtoseeprakalaa voidaan parhaiten viljellä erillisessä kutuakvaariossa. Vanhemmat syövät omia mätimuniaan, joten ne tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen. Poikasia voidaan ravita aluksi likoeläimillä ja myöhemmin artemian toukilla.

Hohtoseeprakala (Danio albolineatus)

Updated on 2018-05-22T14:17:01+00:00, by attetude.