Kuva: bit.ly/YfDAfq
Kuva: bit.ly/YfDAfq

Helmiseeprakala (Danio margaritatus) on särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa helmiseeprakaloja elää vain pienellä alueella Myanmarissa. Helmiseeprakala on saanut suosiota akvaariokalana erityisesti sen kauniin ja erottuvan ulkonäkönsä vuoksi.

Helmiseeprakala sopii hyvin seura-akvaarioon, mutta pienen kokonsa vuoksi muut lajit tulee valita tarkkaan, jotta helmiseeprakala ei joudu ravinnoksi. Koiraat saattavat olla ajoittain melko reviiritietoisia. Helmiseeprakaloja tulisi pitää parvessa, jossa olisi mieluiten vähintään 20 yksilöä.

Ulkonäkö

Helmiseeprakalat jäävät pienikokoisiksi, suurimpien yksilöiden ollessa yleensä noin 2 cm:n mittaisia.

Koiraat ovat perusväritykseltään sinisiä, naaraat puolestaan enemmän vihertäviä. Koiraiden evät ovat kirkkaamman värisiä, melko punaisia. Ruumiissa on näkyvissä vaaleita pisteitä.

Hoito ja elinympäristö

Mieluisa veden lämpötila helmiseeprakaloille on noin 20-26 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6,5-7,5. Luonnossa sen luontaisen ympäristön pH-arvoksi on mitattu noin 7,3. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Helmiseeprakala viihtyy parhaiten runsaskasvisessa akvaariossa, joka on pituudeltaan vähintään 45 cm:n mittainen. Akvaarion pohjan tulisi mieluiten olla tummasävyinen.

Helmiseeprakaloja voidaan ruokkia tarpeeksi pienijakoisilla hiutaleruoilla. Lisäksi niille voidaan syöttää tarpeeksi pienikokoisia ravintoeläimiä, kuten esimerkiksi artemian toukkia. Eläinpohjaista ravintoa nauttivat yksilöt muuttuvat väritykseltään kirkkaammiksi, kuin vain hiutaleita syövät yksilöt.

Lisääntyminen

Monien muiden särkien tapaan helmiseeprakala ei huolehdi jälkikasvustaan millään tavalla. Kalan lisääminen onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa. Sopivat vanhemmat asetetaan runsaskasviseen kutuakvaarioon, josta ne poistetaan kutemisen tapahduttua, jotta ne eivät söisi omia mätimuniaan. Poikaset kuorituvat muutaman vuorokauden kuluttua ja lähtevät uimaan noin viikon kuluttua kutemisesta. Niitä tulisi aluksi ruokkia likoeläimillä ja hieman myöhemmin artemian toukilla.

Helmiseeprakala (Danio margaritatus)

Updated on 2018-05-22T14:17:01+00:00, by attetude.