Kuva: bit.ly/ZMYSxW
Kuva: bit.ly/ZMYSxW

Haibarbi (Balantiocheilos melanopterus) on särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnollisesti niitä elä monissa Aasian maissa, kuten Thaimaassa, Malesiassa ja Indonesiassa. Laji on luokiteltu luonnollisilla elinalueillaan uhanalaiseksi. Nimestään huolimatta haibarbilla ei ole mitään tekemistä oikeiden haiden kanssa.

Haibarbi on kalana mielenkiintoinen tapaus. Se on rauhallinen muita kaloja kohtaan, joten tämän puolesta se sopii hyvin seura-akvaarioon tarpeeksi suurten kalojen kanssa. Koska haibarbi kasvaa kuitenkin suureksi, se vaatii akvaariolta paljon tilaa. Se viihtyy mieluiten noin muutaman muun haibarbin kanssa samassa akvaariossa.

Ulkonäkö

Haibarbi kasvaa todella kookkaaksi, luonnossa jopa 35 cm pitkäksi. Akvaariossa kala ei näin suureksi yleensä kasva, mutta akvaariossakin ne saavuttavat 20-25 cm pituuksia. Kalojen sukupuoli voidaan todeta aikusista yksilöistä, joiden naaraiden vatsa on hieman koiraiden vatsaa pulleampi.

Väriltään haibarbi on hopeisenharmaa. Se muistuttaa ulkonäöltään paljon myös Suomenkin vesistöissä tavattavaa särkeä (Rutilus rutilus). Haibarbista löytyy eri muotoja, joiden väritys vaihtelee hieman.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila haibarbille on noin 22-28 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-8. Veden tulisi olla kovuudeltaan pehmeää tai keskikovaa.

Täysikasvuinen haibarbi on akvaariokalaksi suuri ja vilkas, joten se vaatii paljon tilaa. Akvaarion tulisi olla kooltaan vähintään 500 litraa, mutta monien mielestä haibarbeja ei kannattaisi sijoittaa alle 1000 litran akvaarioon. Akvaariolla tulisi olla pituutta vähintään 150-200 cm, jotta haibarbit pääsevät liikkumaan mahdollisimman paljon.

Haibarbeja voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla eläimillä. Erityisesti surviassääkset ovat niiden mieleen.

Lisääntyminen

Haibarbia ei käytännössä pysty lisäämään kotiakvaariossa, ja ammattiviljelijöilläkin on usein vaikeuksia kalan lisäämisessä vankeudessa.

Haibarbi (Balantiocheilos melanopterus)

Updated on 2018-05-22T14:17:00+00:00, by attetude.