Kuva: bit.ly/10SMo72
Kuva: bit.ly/10SMo72

Verkkonuoliainen (Botia almorhae) on piikkinuoliaisten heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa verkkonuoliaisia esiintyy Kaakkois-Aasiassa. Verkkonuoliaisia on löytynyt useilta alueilta, eivätkä tutkijat ole vielä selvittäneet, että ovatko eri alueilla elävät kalat eri lajeja. Eri alueiden kalat poikkeavat toisistaan mm. ulkonäön ja tiettyjen ominaisuuksien osalta.

Verkkonuoliainen sopii hyvin seura-akvaarioon, joskin pienemmät lajit saattavat hätkähtää sen suurehkoa kokoa. Sitä ei tulisi sijoittaa samaan akvaarioon suurieväisten ja hitaiden kalojen kanssa, koska se saattaa näykkiä näiden eviä.

Vaikka verkkonuoliainen ei olekaan varsinainen parvikala, se kaipaa lajitovereidensa seuraa. Verkkonuoliaisia tulisi sijoittaa yhteen akvaarioon vähintään 6 kappaletta. Verkkonuoliaiset liikkuvat pääosin akvaarion pohjakerroksessa.

Ulkonäkö

Verkkonuoliaiset kasvavat noin 14-16 cm:n mittaisiksi. Akvaariossa kalat jäävät usein hieman tätä pienemmiksi. Naaraat ovat usein koiraita hieman pulleampia.

Verkkonuoliainen on pohjaväriltään vaalea. Pohjavärin päällä näkyy tummia, lähes mustia kuvioita, jotka muodostavat hienon kokonaisuuden.

Hoito ja elinympäristö

Verkkonuoliaiset pärjäävät vedessä, jonka lämpötila on noin 20-27 °C, mieluisen lämpötila on näiden ääripäiden keskeltä. pH-arvoltaan veden tulisi olla 6-7,5. Veden tulisi olla melko pehmeää.

Verkkonuoliaiset arvostavat muiden piikkunuoliaisten tapaan akvaariota, jossa on paljon piilopaikkoja mm. kivien ja erilaisten elementtien keskellä. Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm:n mittainen.

Verkkonuoliaisille voidaan syöttää hyvälaatuisia hiutaleruokia sekä eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä. Ne myös pitävät ajoittaisesta kasviruoasta, esimerkiksi kurkusta tai pinaatista.

Lisääntyminen

Verkkonuoliaisen viljely kotiakvaariossa on vaikeaa, ellei mahdotonta. Ammattimaiset viljelijät lisäävät verkkonuoliaisia vankeudessa käyttäen luultavasti apunaan hormoneita.

Verkkonuoliainen (Botia almorhae)

Updated on 2018-05-22T14:17:00+00:00, by attetude.