Kuva: bit.ly/10RNsK3
Kuva: bit.ly/10RNsK3

Tiikerinuoliainen (Chromobotia macracanthus) on suurikokoiseksi kasvava piikkinuoliaisten heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa tiikerinuoliaisia elää Borneolla ja Sumatralla.

Tiikerinuoliainen sopii hyvin seura-akvaarioon, mutta sen suuren koon vuoksi sijoittamista aivan pienimpien kalojen joukkoon tulisi välttää. Tiikerinuoliaiset ovat aktiivisia ja mielenkiintoisia kaloja, jotka vaativat kookkaan akvaarion tuntiakseen olonsa kotoisaksi. Vaikka ne eivät ole varsinaisia parvikaloja, vaativat ne lajitovereidensa ajoittaista seuraa, joten yhteen akvaarioon tulisi sijoittaa vähintään kuusi yksilöä.

Ulkonäkö

Tiikerinuoliaiset kasvavat luonnossa melko kookkaiksi, jopa noin 50 cm:n mittaisiksi. Akvaariossa kalat jäävät tästä hieman lyhyemmiksi, yleisen aikuskoon ollessa noin 30 cm. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja hieman suurempia.

Perusväritykseltään kala on kullankeltainen, jopa oranssi. Sen ruumista halkoo useita paksuja, pystysuuntaisia mustia raitoja.

Hoito ja elinympäristö

Veden lämpötilan tulisi olla noin 24-30 °C. pH-arvon tulisi olla noin 5-7. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää.

Tiikerinuoliaiset ovat suuria kaloja, jotka tarvitsevat kookkaan akvaarion. Lisäksi se on seurallinen kala, joita tulisi sijoittaa samaan akvaarioon useita. Niinpä akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 180 cm ja tilavuudeltaan noin 400 litraa. Nämä ovat kuitenkin vähimmaismittoja, ja suurempi akvaario on ehdottomasti suositeltavaa.

Tiikerinuoliaiset arvostavat akvaariota, jossa on hiekkaisa pohja. Lisäksi ne pitävät piiloutumisesta, joten akvaariossa tulisi olla paljon esineistöä pohjalla, joiden sekaan ne pääsevät suojautumaan.

Tiikerinuoliaisia voi ruokkia laadukkaalla hiutaleruoalla sekä elävillä tai pakastetuilla eläimillä. Ne arvostavat myös ajoittaista kasvipitoista ruokaa.

Lisääntyminen

Tiikerinuoliaisten lisääntyminen kotiakvaarioissa on hankalaa, ellei jopa lähes mahdotonta. Ammattimaiset viljelijät käyttävät apunaan hormoneita, joiden avulla kaloja on saatu viljeltyä.

Tiikerinuoliainen (Chromobotia macracanthus)

Updated on 2018-05-22T14:17:00+00:00, by attetude.