Kuva: bit.ly/ZMlFIa
Kuva: bit.ly/ZMlFIa

Piikkisilmä (Pangio kuhlii) on piikkunuoliaisten heimoon kuuluva matomainen kalalalaji.

Piikkisilmien taksonomia on hieman sekaista, sillä läheinen laji, Pangio semicincta, sekoitetaan usein piikkisilmään. Onkin mahdollista, että suuri osa myynnissä olevista piikkisilmistä olisikin tätä lähilajia. Lajit poikkeavat toisistaan käytännössä lähinnä värityksen perusteella.

Piikkisilmät ovat rauhallisia kaloja, jotka sopivat mainiosti seura-akvaarioon. Niiden ei ole todettu käyttäytyvän aggressiivisesti muita kaloja kohtaan. Piikkisilmä viihtyy parhaiten lajitovereidensa seurassa, joten niitä tulisi yhteen akvaarioon asettaa mieluiten vähintään 6 yksilöä. Piikkisilmät liikkuvat pääosin akvaarion alatasolla.

Ulkonäkö

Piikkisilmät kasvavat noin 10 cm:n mittaisiksi. Täysikasvuiset naaraat ovat hieman koiraita pulleampia. Kalan evät ovat pieniä, mikä lisää matomaista vaikutelmaa.

Peruväritykseltään voidaan sanoa kalan olevan kellertävä tai vaaleanpunainen. Ruumista kuitenkin dominoi sen 10-15 paksua mustaa raitaa, jotka muodostavat lähes koko värityksen.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 24-30 °C. Veden mieluisin pH-arvo piikkisilmälle on noin 5,5-6,5, mutta ne pärjäävät myös vedessä joka on pH-arvoltaan neutraalia. Veden tulisi mieluiten olla pehmeää, noin 5 °dH.

Akvaarion pohjan tulisi olla hiekkaista, sillä ajoittain piikkisilmät haluavat kaivautua hiekan sekaan. Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm.

Piikkisilmä syö hiutaleruokia, jotka uppoavat pohjaan. Hiutaleruokien lisäksi piikkisilmille voi antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä. Luonnossa ollessaan piikkisilmät syövät oisin, mutta akvaariossa ne voi opettaa syömään myös päiväsaikaan.

Lisääntyminen

Akvaariossa piikkisilmien lisääntyminen on harvinaista. Piikkisilmät kutevat pinnalla, josta mätimunat laskeutuvat kasvillisuuden sekaan.

Piikkisilmä (Pangio kuhlii)

Updated on 2018-05-22T14:16:59+00:00, by attetude.