Kuva: bit.ly/10TjFBD
Kuva: bit.ly/10TjFBD

Kärsänuoliainen (Acantopsis choirorhynchos) on Kaakkois-Aasiassa luonnollisesti esiintyvä piikkunuoliaisten heimoon kuuluva kalalaji.

Kärsänuoliainen muistuttaa ulkonäöltään monia sen lähilajeja, joten on mahdollista että akvaariokaupoissa myytävät kärsänuoliaiset ovat käytännössä jotakin sukulaislajeja. Näitä sukulaislajeja ei välttämättä ole vielä edes tieteellisesti kuvattu tai nimetty.

Kärsänuoliainen on hyvä lisä seura-akvaarioon, ja rauhallisuutensa vuoksi se sopii hyvin yhteen useiden muiden lajien kanssa. Kärsänuoliainen viihtyy akvaarion alatasossa.

Usein kärsänuoliaista suositellaan pidettäväksi yksin tai pienessä ryhmässä, mutta kaikkien mieluisin tilanne kalalle on, kun se pääsee olemaan akvaariossa usiden lajitovereiden kanssa. Niinpä kannattaa harkita vähintään 6 kärsänuoliaisen asettamista samaan akvaarioon. Kärsänuolianen ei kuitenkaan ole varsinainen parvikala, joten se pärjää myös pienemmissäkin ryhmissä.

Ulkonäkö

Kärsänuoliaiset voivat kasvaa yli 20 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat usein koiraita huomattavasti suurempia. Ruumiinmuodoltaan kärsänuoliainen on matomainen.

Perusväritykseltään kärsänuoliainen on harmaahko. Kalan vartalossa on koko pituudeltaan tummia laikkuja.

Hoito ja elinympäristö

Veden lämpötilan tulisi olla 25-28 °C. pH-arvoltaan kärsänuoliaiselle mieluisin vesi on noin 6-7. Veden tulisi olla melko pehmeää, korkeintaan noin 10 °dH.

Akvaarion pohjan tulisi olla hiekkapitoista, sillä kärsänuoliainen pitää usein hiekkaan kaivautumisesta. Akvaariossa tulisi mielellään olla pintakasveja, jotka himmentäisivät akvaarioon saapuvaa valoa. Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm:n mittainen.

Kärsänuoliaisia voi ruokkia pohjaan vajoavilla hiutaleruoilla sekä ajoittain elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Kärsänuoliaisen lisääminen kotiakvaariossa on hankalaa, ellei mahdotonta.

Kärsänuoliainen (Acantopsis choirorhynchos)

Updated on 2018-05-22T14:16:59+00:00, by attetude.