Kuva: bit.ly/14X0xXt
Kuva: bit.ly/14X0xXt

Kaarinuoliainen (Yasuhikotakia morleti) on piikkinuoliaisten heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa kaarinuoliaisia esiintyy Thaimaan joissa.

Kaarinuoliainen sopii kohtuullisesti seura-akvaarioon. Sijoittamista suurieväisten ja hitaiden kalojen seuraan tulisi välttää evien näykkimisen estämiseksi. Kaarinuoliainen on mielellään pohjakerroksen ainut kalalaji, joten esimerkiksi monneja ei kannata sijoittaa samaan akvaarioon.

Vaikka kaarinuoliainen ei varsinaisesti olekaan parvikala, se pitää muiden lajitovereidensa seurasta. Niinpä yhteen akvaarioon tulisi sijoittaa vähintään kuusi yksilöä, mutta mielummin hieman enemmänkin. Kalat muodostavat keskenään monimutkaisia sosiaalisia hierarkioita.

Ulkonäkö

Kaarinuoliaiset kasvavat noin 8-9 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat hieman koiraita pulleampia ja suurempia, ero on havaittavissa erityisesti aikuisten yksilöiden keskuudessa.

Väriltään kaarinuoliainen on pääosin harmaanruskea. Sen selässä kulkee tummempi raita, jonka lisäksi pyrstön tyvessä on tummempi alue.

Hoito ja elinympäristö

Kaarinuoliaiset tarvitsevat vettä, joka on lämpötilaltaan noin 23-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 6-7,5. Veden tulisi olla melko pehmeää.

Kaarinuoliaiset arvostavat akvaariota, jonka pohjassa on paljon erilaisia piilopaikkoja. Hyviä sisustuselementtejä piilopaikoiksi löytää akvaariokaupoista, jonka lisäksi voi käyttää mm. erilaisia suurehkoja kiviä. Pohjan olisi hyvä olla hiekkainen. Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm:n mittainen.

Kaarinuoliaisia voidaan ruokkia hyvälaatuisilla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimille. Lisäksi niille kannattaa ajoittain tarjota kasvisruokaa, esimerkiksi kurkkua tai pinaattia.

Lisääntyminen

Kaarinuoliaisen viljely tavallisessa kotiakvaariossa on vaikeaa, ellei jopa lähes mahdotonta. Ammattiviljelijät käyttävät hormoneita saadakseen kalat lisääntymään.

Kaarinuoliainen (Yasuhikotakia morleti)

Updated on 2018-05-22T14:16:59+00:00, by attetude.