Kuva: bit.ly/YcrTlb
Kuva: bit.ly/YcrTlb

Kääpiönuoliainen (Ambastaia sidthimunki) on piikkinuoliaisten heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa kääpiönuoliaisia elää Thaimaassa.

Kääpiönuoliainen on hyvä valinta seura-akvaarioon. Sijoittamista suurieväisten ja hitoiden kalojen seuraan tulisi välttää, sillä kääpiönuoliaiset saattavat näykkiä niiden eviä. Muutoin ne ovat melko rauhallisia kaloja.

Kääpiönuoliaiset viihtyvät akvaarion alakerroksessa, mutta saattavat lähteä etsimään ravintoa myös ylemmiltä tasoilta. Vaikka ne eivät olekaan varsinaisia parvikaloja, viihtyvät ne ryhmässä, joten yhdessä akvaariossa tulisi pitää vähintään kuutta kääpiönuoliaista, jotta kalat voisivat toimia mahdollisimman luonnollisesti.

Ulkonäkö

Kääpiönuoliaiset kasvavat noin 5-6 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita hieman pulleampia, suurempia ja niillä on pyöreämpi nokka.

Väritykseltään kääpiönuoliaiset ovat vaaleanruskeita. Vaaleanruskean pohjan päällä kääpiönuoliaisilla on havaittavissa kaunis musta kuvio.

Hoito ja elinympäristö

Veden lämpötilan tulisi olla noin 24-30 °C. Sopiva veden pH-arvo on välillä 6-7,5. Luonnossa kääpiönuoliaisen luonnollisista vesistä on mitattu jopa pH-arvoja 8, joten se saattaa kestää emäksisyyttä melko hyvin. Veden tulisi olla melko pehmeää.

Kääpiönuoliainen arvostaa hienohkoa pohjahiekkaa tai -soraa. Koska kääpiönuoliainen on melko pieni kala, se pärjää muita piikkinuoliaisia paremmin runsaskasvustoisessa akvaariossa. Vesi saa olla hieman virtaavaa. Akvaarion tulisi pituudeltaan olla vähintään 80 cm:n mittainen.

Kääpiönuoliaisia voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla eläimillä. Ne myös arvostavat ajoittaista kasvisruokaa.

Lisääntyminen

Kääpiönuoliaista on melko vaikeaa saada lisääntymään tavallisessa akvaariossa, mutta sopivien olosuhteiden vallitessa täysin mahdotonta se ei ole. Yleensä kaupalliseen käyttöön kaloja lisäävät viljelijät käyttävät lisääntymisen apuna hormonivalmisteita.

Kääpiönuoliainen (Ambastaia sidthimunki)

Updated on 2018-05-22T14:16:59+00:00, by attetude.