Kuva: bit.ly/10K8IlX
Kuva: bit.ly/10K8IlX

Harmaanuoliainen (Yasuhikotakia modesta) on piikkunuoliaisten heimoon kuuluva kalalaji. Harmaanuoliaisia elää Kaakkois-Aasiassa, pääosin Thaimaan alueella.

Harmaanuoliainen sopii seura-akvaarioon kohtuullisen hyvin. Se saattaa ajoittain olla hieman aggressiivinen, joten sijoittamista suurieväisten ja hitaiden kalojen joukkoon tulisi välttää, jotta harmaanuoliainen ei pääsisi näykkimään niiden eviä.

Harmaanuoliaiset viihtyvät akvaarion pohjakerroksissa. Vaikka ne eivät ole varsinaisesti parvikaloja, ne pitävät hyvin paljon lajitovereidensa seuraksi. Niinpä harmaanuoliaisia tulisi sijoittaa yhteen akvaarioon useampia, mieluiten vähintään kuusi kappaletta.

Ulkonäkö

Harmaanuoliaiset kasvavat noin 20-25 cm:n mittaisiksi. Täysikasvuiset naaraat ovat yleensä hieman koiraita pulleampia ja suurempia.

Perusväritykseltään harmaanuoliainen on sinisenharmaa. Sen evät ovat yleensä punertavat.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 23-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 6-8. Veden tulisi olla melko pehmeää. Harmaanuoliainen pitää hieman virtaavasta vedestä, mutta kovaa virtausta se ei vaadi tai edes siedä kovin hyvin.

Harmaanuoliaiset viihtyvät muiden piikkinuoliaisten tapaan tarkoin sisustetussa akvaariossa. Pohjan tulisi mieluiten olla hiekkaisa, ja akvaarion pohjakerroksessa tulisi olla paljon piilopaikkoja harmaanuoliaisille. Akvaarion tulisi olla vähintään 160 cm:n mittainen.

Harmaanuoliaisia voidaan ruokkia hyvälaatuisella hiutaleruoalla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Ne syövät ajoittain myös kasvipitoista ruokaa, joten niille voi antaa mm. kurkkua tai pinaattia.

Lisääntyminen

Harmaanuoliaista voi olla vaikeaa ellei lähes mahdotonta saada lisääntymään tavallisessa kotiakvaariossa. Ammattimaiset viljelijät lisäävät kalaa hormonien avustuksella.

Harmaanuoliainen (Yasuhikotakia modesta)

Updated on 2018-05-22T14:16:59+00:00, by attetude.