Kuva: bit.ly/16Mi8zU
Kuva: bit.ly/16Mi8zU

Harlekiininuoliainen (Botia kubotai) on piikkinuoliaisiin kuuluva kalalaji, jota elää luonnossa Myanmarin ja Thaimaan joissa.

Harlekiininuoliainen sopii hyvin seura-akvaarion, jossa se viihtyy akvaarion alatasossa, josta se saattaa siirtyä ruokailemaan ylemmille tasoille. Sijoittamista hitaiden ja suurieväisten kalojen joukkoon tulisi välttää, sillä se saattaa näykkiä näiden eviä. Harlekiininuoliaiset ovat seurallisia kaloja, joita tulisi sijoittaa yhteen akvaarioon vähintään 6 yksilöä, mutta mieluiten vähintään 10 kappaletta.

Ulkonäkö

Harlekiininuoliaiset kasvavat noin 14-15 cm:n mittaisiksi, mutta ne jäävät usein akvaariossa tästä muutaman sentin lyhyemmiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia, jonka lisäksi niiden nokka on pyöreämpi.

Väritykseltään harlekiininuoliainen on mustien, harmaiden ja kullanväristen kuvioiden peitossa.

Hoito ja elinympäristö

Veden lämpötilan tulisi olla 22-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 6-7,5. Veden tulisi olla melko pehmeää, jotta harlekiininuoliainen viihtyisi hyvin. Vesi saa olla hieman virtaavaa.

Akvaarion pohjan tulisi olla hiekkaa tai hienoa soraa. Ne arvostavat erilaisia piilopaikkoja, joten varmista että niitä on tarpeeksi. Varo kuitenkin teräviä reunoja, sillä harlekiininuoliaiset piiloutuvat miellään ahtaisiinkin paikkoihin. Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 120 cm.

Harlekiininuoliaisia voidaan ruokkia laadukkailla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Lisäksi ne arvostavat ajoittaista kasvisruokaa.

Lisääntyminen

Harlekiininuoliaiset lisääminen akvaariossa on melko hankalaa. Se on kuitenkin mahdollista, mutta koska se on melko harvinaista, ei tarkkoja ohjeita ole pystytty luomaan. Ammattiviljelijät lisäävät harlekiininuoliaisia hormoneiden avustuksella.

Harlekiininuoliainen (Botia kubotai)

Updated on 2018-05-22T14:16:58+00:00, by attetude.