Kuva: bit.ly/153ck75
Kuva: bit.ly/153ck75

Aasianmutakala (Misgurnus anguillicaudatus) on laajalla alueella Aasiassa esiintyvä piikkinuoliaisiin kuuluva kalalaji.

Aasianmutakala sopii hyvin seura-akvaarioon, kunhan lajitoverit valitaan oikein. Parhaiten se pärjää suhteellisen suurikokoisten ja rauhallisten kalojen kanssa, jotka viihtyvät akvaarion keski- tai yläkerroksessa. Aasianmutakala itse viihtyy parhaiten akvaarion pohjan tuntumassa.

Aasianmutakala on melko suurikokoinen kala, joten aivan pienten kalojen joukkoon sitä ei kannata laittaa, ellei halua että pikkukalat joutuvat syödyiksi. Aasianmutakala ei ole varsinaisesti trooppisten olosuhteiden kala, joten se pärjää parhaiten hieman tavallisia akvaariokaloja viileämmässä vedessä. Aasianmutakaloja voidaan pitää itsekseen, mutta ne viihtyvät vielä hieman paremmin lajitovereidensa seurassa.

Ulkonäkö

Aasianmutakala kasvaa melko kookkaaksi, täysikasvuiset yksilöt ovat pituudeltaan noin 20-28 cm:n mittaisia. Naaraat ovat yleensä hieman koiraita pulleampia ja suurempia. Ruumiinrakenteeltaan aasianmutakala on matomainen.

Aasianmutakalojen väritys vaihtelee huomattavasti yksilöiden ja kantojen mukaan. Perusväreinä aasianmutakaloissa on havaittavissa useimmiten harmaata ja ruskeaa.

Hoito ja elinympäristö

Aasianmutakala kestää monenlaisia lämpötiloja, jopa välillä 5-25 °C. Mieluisin ja suositeltu lämpötila aasianmutakalalle on 18-23 °C. Veden pH-arvon tulisi olla noin 6-8. Veden tulisi olla melko pehmeää, korkeintaan 12 °dH.

Akvaarion pohjan tulisi olla hiekkapitoista, sillä aasianmutakala kaivautuu ajoittain pohjahiekkaan. Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm:n mittainen.

Aasianmutakala syö pohjaan vajoavia hiutaleruokia, jonka lisäksi sille kannattaa säännöllisesti syöttää eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Aasianmutakalaa on hyvin vaikeaa lisätä tavallisessa kotiakvaariossa. Ammattiviljelijät käyttävät hormoneita saadakseen kalan lisääntymään vankeudessa.

Aasianmutakala (Misgurnus anguillicaudatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:58+00:00, by attetude.