Kuva: bit.ly/14bjfvr
Kuva: bit.ly/14bjfvr

Pisteimunuoliainen (Beaufortia kweichowensis) on kivennuoliasten heimoon ja imunuoliaisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnosa pisteimunuoliaisia elää Kiinassa suhteellisen nopeavirtauksisissa joissa.

Pisteimunuoliaiset sopivat kohtuullisesti seura-akvaarioon, mutta ne ovat vesiolosuhteidensa suhteen vaativia, mikä rajoittaa hieman muiden lajien valintaa.

Pisteimunuoliainen ei ole varsinainen parvikala, mutta kaipaa lajitovereidensa seuraa. Akvaariossa tulisi olla vähintään 6 yksilöä, jotta kalat voisivat käyttäytyä mahdollisimman luonnollisesti. Koiraat saattavat luoda akvaarioon omia pieniä reviireitään.

Ulkonäkö

Pisteimunuoliaiset kasvavat noin 7,5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat ruuminmuodoltaan koiraita täyteläisempiä. Koiraiden rintaevät erottuvat naaraiden eviä terävemmin.

Pisteimunuoliainen on väritykseltään vaalea, jonka päällä on nähtävissä tummia pilkkuja. Niiden väritys voi vaihdella paljonkin yksilöittäin ja olosuhteiden mukaan.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 20-24 °C. Se pärjää ajoittaisissa hieman korkeammissakin lämpötiloissa, kunhan veden runsaasta happipitoisuudesta pidetään huolta. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 6,5-8. Veden tulisi olla melko pehmeää. Kala on tarkka vesiolosuhteistaan – veden tulisi olla happipitoista, sitä tulisi suodattaa hyvin ja sen tulisi olla melko virtaavaa.

Akvaarion kansilasi tulisi pitää paikallaan, sillä pisteimunuoliaiset pystyvät kirjaimellisesti kiipeämään sivulaseja pitkin. Ne arvostavat akvaariossa runsasta kivien ja muiden suojaisien paikkojen määrää. Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm:n mittainen, mutta suurempi akvaario on ehdottomasti sen mieleen.

Pisteimunuoliaisia voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä ajoittain elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Liiallista proteiinia se ei kuitenkaan pysty käsittelemään, joten eläimiä ei tulisi syöttää liikaa. Pisteimunuoliaiset syövät myös levää, jota ne saavat kerättyä esimerkiksi suurten kivien pinnoilta.

Lisääntyminen

Pisteimunuoliaisen lisääminen ei käytännössä onnistu tavallisessa kotiakvaariossa.

Pisteimunuoliainen (Beaufortia kweichowensis)

Updated on 2018-05-22T14:16:58+00:00, by attetude.