Kuva: bit.ly/100i8X3
Kuva: bit.ly/100i8X3

Punapyrstöpallokala (Carinotetraodon irrubesco) on makeanveden pallokala, jota pidetäään myös akvaarioissa. Luonnossa punapyrstöpallokaloja etää Indonesian Sumatralla sekä Borneossa.

Akvaariokalana pynapyrstöpallokalat ovat melko harvinaisia, ja niiden saatavuus on heikkoa. Kaloja on kuitenkin mahdollista löytää toisilta harrastajilta ja suuren valikoiman omaavista akvaarioliikkeistä.

Punapyrstöpallokalat sopivat hieman huonosti seura-akvaarioon, mutta täysin mahdotonta tämä ei ole. Muiden kalojen tulisi olla suurinpiirtein samankokoisia kaloja, jotka osaavat puolustaa itseään mutta eivät muodosta uhkaa punapyrstöpallokaloille. Punapyrstöpallokalat ovat melko reviiritietoisia kaloja, joten usean koiraan pitäminen samassa akvaariossa voi koitua hankalaksi, jos reviirin muodostamiseen ei ole tarpeeksi tilaa.

Ulkonäkö

Punapyrstöpallokalat kasvavat noin 4 cm:n mittaisiksi.

Väritykseltään kaloissa on havaittavissa ruskeaa, sinistä ja harmaata. Koiras on väritykseltään tasaisempi kuin kuvioidumpi naaras.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 20-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7,5. Veden tulisi kovuudeltaan olla pehmeäät tai keskikovaa.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 75 cm:n mittainen. Punapyrstökalat viihtyvät parhaiten himmeästi valaistussa ja runsaskasvisessa akvaariossa.

Punapyrstöpallokaloja voidaan ruokkia pääosin elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Niille tulisi antaa myös eläviä etanoita, joiden pureskelu estää niiden hampaita kasvamasta liian suuriksi.

Lisääntyminen

Punapyrstöpallokalan lisääntymisestä akvaariossa löytyy vain vähän tietoa, mutta tämän pitäisi olla täysin mahdollista, joskaan välttämättä kovin yleistä se ei ole. Lähteiden mukaan naaras kutee ympäri akvaariota, pääosin kasvillisuuden joukkoon.

Punapyrstöpallokala (Carinotetraodon irrubesco)

Updated on 2018-05-22T14:16:57+00:00, by attetude.