Kuva: bit.ly/16eoiuV
Kuva: bit.ly/16eoiuV

Kääpiöpallokala (Carinotetraodon travancoricus) on tunnetuista pallokalalajeista kaikkein pienikokoisin. Luonnossa kääpiöpallokaloja elää ainoastaan Intian Keralan osavaltiossa.

Kääpiöpallokalat sopivat hieman heikosti seura-akvaarioon, johtuen niiden pienestä koosta ja siitä, että ne saattavat näykkiä hitaammin liikkuvien kalojen suuria eviä. Koiraat saattavat olla aggressiivisia toisiaan kohtaan, joten sopii parhaiten pidettäväksi niin, että yhdessä akvaariossa on yksi koiras ja useampia naaraita.

Ulkonäkö

Kääpiöpallokalat kasvavat korkeintaan vain noin 2,5 cm:n mittaisiksi. Täysikasvuiset naaraat ovat hieman koiraita pulleampia.

Perusväriltään kääpiöpallokalat ovat harmaankellertäviä. Kyljissä ja selässä on tummanvihreitä läikkiä. Aikuisilla koirailla kulkee tumma raita vatsassa, jonka lisäksi niiden silmien ympärillä on tummempia värialueita, joita naarailla ei ole.

Hoito ja elinympäristö

Lämpötilaltaan veden tulisi olla 23-28 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6,5-8. Veden tulisi olla melko pehmeää. Vesi ei saisi mielellään virrata kovin runsaasti.

Koska kalat ovat pienikokoisia, voi pienen ryhmän asettaa jo 40 litran kokoiseen akvaarioonkin. Kääpiöpallokalat arvostavat runsaskasvista akvaariota, jossa on paljon paikkoja suojautumista varten.

Kääpiöpallokaloja tulisi pääosin ruokkia elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Kääpiöpallokalat hyväksyvät ravinnokseen vain harvoin valmiita hiutaleruokia. Niitä tulisi myös ruokkia kotiloilla, mikä auttaa pitämään niiden hampaat kunnossa.

Lisääntyminen

Kääpiöpallokala saattaa lisääntyä akvaariossa. Tätä varten on parasta, että akvaariossa on koiras ja useita naaraita, tai sopiva pariskunta. Poikasten syntymän jälkeen voidaan niitä aluksi ruokkia pienikokoisilla selkärangattomilla ja hieman myöhemmin artemian toukilla.

Kääpiöpallokala (Carinotetraodon travancoricus)

Updated on 2018-05-22T14:16:57+00:00, by attetude.