Kuva: bit.ly/XaldsH
Kuva: bit.ly/XaldsH

Turkoosiviiripyrstö (Fundulopanchax scheeli) on hammaskarppikaloihin kuuluva kalalaji, joka elää luontaisesti Nigeriassa ja Kamerunissa. Turkoosiviiripyrstö ei ole akvaariokalana kovin suosittu, joten sen löytäminen voi olla hieman haasteellista.

Turkoosiviiripyrstö sopii hieman huonosti seura-akvaarioon, mutta sopivilla lajivalinnoilla tämä ei tuota ongelmia. Yhteen akvaarioon kannattaa sijoittaa yksi koiras ja muutama naaras tämän seuraksi. Jos samassa akvaariossa pidetään kahta koirasta, nämä alkavat luultavasti taistelemaan keskenään. Toisaalta, jos koiraita on enemmän, lähes parveksi saakka, käyttäytyvät ne luultavasti keskenään säyseästi.

Ulkonäkö

Turkoosiviiripystö kasvaa noin 6 cm:n mittaiseksi.

Ulkonäöltään se muistuttaa paljon täpläviiripyrstöä. Kalan pohjaväri on turkoosi, jonka päällä on ruskeanvioletteja pilkkuja. Evissä on nähtävissä myös keltaisia alueita. Koiraat ovat väritykseltään hieman naaraita kirkkaampia.

Hoito ja elinympäristö

Turkoosiviiripyrstölle sopiva veden lämpötila on noin 23-26 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, noin 3-14 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 50 cm pitkä. Akvaariossa tulisi olla runaasti pintakasvustoa.

Turkoosiviiripyrstöä voidaan ruokkia laadukkailla hiutaleilla. Kala arvostaa myös ajoittaista ruokintaa elävillä tai pakastetuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Turkoosiviiripyrstejen lisääntyminen noudattaa melko samaa kaavaa kuin muillakin kutevilla hammaskarpeilla. Kuteva pari asetetaan kutuakvaarioon, josta munat kerätään ja asetetaan turveseokseen. Noin kahden viikon jälkeen ne siirretään matalahkoon veteen, jolloin poikaset kuoriutuvat. Kuoritumisen jälkeen poikasia voidaan heti syöttää artemian toukilla.

Turkoosiviiripyrstö (Fundulopanchax scheeli)

Updated on 2018-05-22T14:16:56+00:00, by attetude.