Kuva: bit.ly/10g92XQ
Kuva: bit.ly/10g92XQ

Täpläviiripyrstö (Fundulopanchax gardneri) on kuteva hammaskarppikalalaji, joka elää luonnollisesti Nigeriassa ja Kamerunissa. Täpläviiripyrstö on akvaariokalana melko harvinainen, vaikka se on kaunis ja suhteellisen helppohoitoinen kala.

Täpläviiripyrstökoiraita ei tulisi samaan pienehköön akvaarioon useita, eli yhdelle urokselle kannattaa hankkia seuraksi kaksi tai kolme naarasta. Täpläviiripyrstöt ovat kaloina melko rauhallisia. Täpläviiripyrstö pärjää myös seura-akvaariossa, mutta on parhaimmillaan lajiakvaariossa.

Täpläviiripyrstö on melko hyvä valinta hammaskilleihin tutustuville harrastajille, sillä se on kestävä, värikäs ja melko hyvä kala lisääntymään.

Ulkonäkö

Täpläviiripyrstö kasvaa täysimittaisena noin 6-7 cm:n pituiseksi. Koiraat kasvavat naaraita hieman kookkaimmaksi, jonka lisäksi niiden evät ovat hieman suuremmat.

Peruväritykseltään täpläviiripyrstö on vaaleansininen. Tämän perusvärityksen päällä on runsaasti violetteja täpliä. Lisäksi evissä on havaittavissa keltaista väriä. Naaras on urosta hailakkaampi väritykseltään.

Täpläviiripyrstöllä on olemassa useita erilaisia alalajeja. Alalajit poikkeavat tavallisesta täpläviiripyrstöstä lähinnä värityksensä perusteella.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva lämpötila täpläviiripyrstölle on noin 22-24 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-7,5. Veden tulisi kovuudeltaan olla pehmeää tai hieman keskikovaan suuntautuvaa.

Akvaarion päällyslasi tulisi pitää paikoillaan, sillä täpläviiripyrstö on aktiivinen kala hyppimään. Akvaariossa tulisi olla melko paljon kasvustoa sekä suojaisia paikkoja.

Täpläviiripyrstöä voidaan ruokkia hyvälaatuisella hiutaleruoalla sekä elävillä tai pakastetuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Täpläviiripyrstö kutee akvaarion pohjalle ja joskus myös päällyskasvien vapaana oleville juurille. Munat kuoriutuvat noin kahden viikon kuluttua kutemisesta. Täpläviiripystöt syövät omaa mätiään. Poikasille voi kuoritumisen jälkeen syöttää artemian toukkia.

Täpläviiripyrstö (Fundulopanchax gardneri)

Updated on 2018-05-22T14:16:56+00:00, by attetude.