Kuva: bit.ly/ZMXyMA
Kuva: bit.ly/ZMXyMA

Kirjoviiripyrstö (Aphyosemion australe) on kutevien hammaskarppikalojen eli hammaskillien heimoon kuuluva kala. Luontaisesti kirjoviiripyrstöjä elää Länsi-Afrikassa, ja sillä on noin sadan vuoden historia akvaariokalana länsimaissa.

Kirjoviiripyrstöt ovat rauhallisia ja melko ujoja kaloja. Ne pärjäävät hyvin seura-akvaariossa, kunhan muut lajit on valittu tarkkaan. Muiden kalojen ei tulisi olla liian aggressiivisesti käyttäytyviä, jotta kirjoviiripyrstöt viihtyisivät. Hyvä kirjoviiripyrstöryhmän koko on 2-3 kalaa.

Ulkonäkö

Kirjoviiripyrstö kasvaa noin 5 cm:n pituiseksi. Koiraiden evät ovat naaraiden eviä suurempia ja niissä on usein mustia alueita. Koiraat ovat myös väritykseltään usein naaraita kirkkaampi. Naarailla on hieman koiraita pulleampi vatsa.

Kirjoviiripyrstöistä on saatavilla erilaisia värimuunnoksia, joista yleisin on luultavasti kuvassa esiintyvä kullankeltainen muunnos.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila kirjoviiripyrstölle on noin 21-25 °C, vaikkakin se kestää hieman tätä korkeampia ja matalampia lämpötiloja. Veden tulisi olla pH-arvoltaan noin 6-7. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Akvaarion pohjan tulisi olla mielellään väritykseltään tummahko, ja akvaariossa tulisi olla päällyskasveja vähentämässä veteen pääsevän valon määrää. Akvaarion tulisi olla vähintään 50 cm pitkä.

Kirjoviiripyrstölle voi syöttää laadukkaita hiutaleruokia sekä eläviä tai pakastettuja eläimiä.

Lisääntyminen

Lajiakvaariossa ollessaan kirjoviiripyrstö saattaa lisääntyä kuin itsestään. Jos kirjoviiripyrstöä halutaan eritiysesti lisätä, tulisi käyttää erillistä kutuakvaariota. Mätimunat voidaan jättää kutuakvaarioon vanhempien poiston jälkeen, tai ne voidaan siirtää tätä tarkoitusta varten tehtyihin kutumaljoihin, joissa on turvepitousta vettä. Noin 14-18 päivän jälkeen poikaset ovat valmiita kuoriutumaan, jolloin ne voidaan siirtää syntymä-akvaarioon. Tämän jälkeen ne kuoriutuvat, ja niitä voidaan syöttää vaikkapa artemian toukilla.

Kirjoviiripyrstö (Aphyosemion australe)

Updated on 2018-05-22T14:16:56+00:00, by attetude.