Kuva: bit.ly/10s10eI
Kuva: bit.ly/10s10eI

Kiilavaanija, aikaisemmalta nimeltään juovavaanijakala (Epiplatys dageti) on kuteva hammaskarppikala. Luonnossa kiilavaanijaa esiintyy Afrikan Ghanassa, Liberiassa ja Norsunluurannikolla.

Kiilavaanijasta pidetään akvaariossa yleisesti kahta alalajia, jotka ovat E. d. dageti ja E. d. monrovia. Kalat ovat hoitovaatimuksiltaan samanlaisia, ja niillä on vain pieniä ulkonäköeroja.

Kiilavaanija saalistajanluonteestaan huolimatta sopii hyvin seura-akvaarioon. Akvaarioon tulisi valita sen kanssa melko samankokoisia kaloja. Käytökseltään se on melko vilkas.

Ulkonäkö

Kiilavaanija kasvaa noin 7 cm:n mittaiseksi. Koiraat ovat naaraita hieman suurempia, voimakkaampia väreiltään sekä niillä on pidemmät evät. Kiilavaanija on ruumiinmuodoltaan pitkulainen.

Kiilavaanijan tunnistaa sen voimakkaasti näkyvistä pystyraidoista. Perusväritykseltään kala on harmahtava tai sinertävä.

Hoito ja elinympäristö

Kiilavaanija viihtyy parhaiten vedessä, jonka lämpötila on noin 21-24 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla 6-7. Veden tulisi olla melko pehmeää, noin 4-12 °dH.

Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvustoa sekä muita paikkoja, mihin kiilavaanija pystyy piiloutumaan. Kala arvostaa myös pintakasvustoa, joka hieman pehmentää sinne saapuvaa valoa. Akvaariossa tulisi olla kansilasi, sillä kiilavaanija on hyvä hyppimään. Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä.

Kiilavaanija ei ole kovin tarkka ravinnostaan, joten sille voi syöttää mm. hiutaleita sekä eläviä tai pakastettuja eläimiä.

Lisääntyminen

Kiilavaanija lisääntyy melko samaan tapaan kuin muutkin kutevat hammaskarpit, ja se on helppo saada lisääntymään kotiakvaariossakin. Lisäämisessä kannattaa käyttää erillistä kutuakvaariota, joka on kirkkaasti valaistu, pH-arvoltaan noin 6,5 ja jossa on paljon hienolehtisiä kasveja.

Kaloja kannattaa ruokkia ennen kutuakvaarioon siirtämistä hyvin. Kutuakvaarioon siirretään yksi koiras ja kaksi naarasta, ja kutemisen pitäisi tapahtua seuraavana aamuna, jos olosuhteet ovat niille mieluisat. Kalat kutevat noin vuorokauden välein kahden viikon ajan. Kolmikko kannattaa kuitenkin poistaa kutuakvaariosta noin viikon jälkeen, jotta naaraat eivät rasitu liikaa.

Mätimunat tulisi siirtää erilliseen poikasakvaarioon, jossa on muutama sentti vettä kutuakvaariosta. Poikaset kuoriutuvat hieman yli viikon kuluttua, ja niitä tulisi niiden pienen koon vuoksi syöttää aluksi likoeläimillä.

Kiilavaanija (Epiplatys dageti)

Updated on 2018-05-22T14:16:55+00:00, by attetude.