Kuva: bit.ly/XadPh1
Kuva: bit.ly/XadPh1

Kaksijuovaviiripyrstö (Aphyosemion bivittatum) on luontaisesti Afrikassa Nigerian ja Kamerunin alueilla elävä vanhanmaailmankilleihin kuuluva kalalaji. Kaksijuovaviiripyrstö ei ole Suomessa akvaariokalana kovin yleinen, mutta kaloja on mahdollista löytää pienellä etsimisellä.

Akvaariokalana kaksijuovaviiripyrstö on aktiivinen ja melko helppohoitoinen, joskin se vaatii melko hapanta vettä. Yhtä koirasta kohti tulisi samassa akvaariossa olla kahdesta kolmeen naarasta, jotta kalat voivat käyttäytyä luonnollisesti.

Ulkonäkö

Kaksijuovaviiripyrstö kasvaa noin 5 cm mittaiseksi ja on ruumiinrakenteeltaan melko pitkä.

Kalan värityksessä näkyy selkeästi kaksi vaakasuuntaista raitaa, jotka jatkuvat kalan päästä pyrstöön. Kalaa on lajostettu paljon akvaariokäyttöön, joten siitä löytyy useita erilaisia värimuunnelmia.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila kaksijuovaviiripyrstölle on noin 21-23 °C. Veden tulisi olla hieman hapanta, pH-arvon olisi hyvä olla noin 6-6,5. Kaksijuovaviiripyrstölle mieluisinta on pehmeä vesi.

Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvustoa ja pohjan tulisi mieluiten olla väritykseltään tummahko. Erityisesti kalan mieleen ovat akvaarion sivustoilla olevat kasvit sekä runsas pintakasvusto. Kaksijuovaviiripyrstö on aktiivinen hyppijä, joten akvaarion päällyslasi tulisi pitää paikallaan.

Kaksijuovaviiripyrstölle voi syöttää eläviä sekä pakastettuja eläimiä sekä laadukkaita hiutaleruokia.

Lisääntyminen

Kaksijuovaviiripyrstö voidaan lisätä erillisessä kutuakvaariossa. Mätimunat kerätään vedestä ja asetetaan turveseokseen noin kahden viikon ajaksi, jonka jälkeen kuoriutumisvalmiit munat voidaan siirtää veteen. Tämän jälkeen ne voidaan siirtää veteen, joka saa poikaset syntymään. Poikasia tulisi pitää aluksi matalassa vedessä, ja niiden kasvaessa veden pintaa voidaan nostaa.

Kaksijuovaviiripyrstö (Aphyosemion bivittatum)

Updated on 2018-05-22T14:16:55+00:00, by attetude.