Kuva: bit.ly/14rPfe1
Kuva: bit.ly/14rPfe1

Juovavaanija tai juovasukkulakala (Aplocheilus lineatus) on luontaisesti Intiassa ja Sri Lankassa elävä hammaskilleihin kuuluva kalalaji. Luonnossa juovavaanija elää joissa, puroissa, suovesissä sekä riisipelloilla. Juovavaanijaa ei tulisi sekoittaa kiilavaanijaan, jota on joskus kutsuttu myös juovavaanijaksi tai juovavaanijakalaksi.

Juovavaanija sopii hyvin seura-akvaarioon, kunhan vain muut lajit valitaan oikein. Se on luontainen saalistaja, joten se saattaa syödä esimerkiksi pieniä tetroja. Muiden kalojen tulisi olla siis melko samankokoisia juovavaanijan kanssa.

Juovavaanija sijoittuu akvaariossa ylätasoon, jossa se pitää pintakasveihin piiloutumisesta ja näiden seassa vaanimisesta. Samaan akvaarioon tulisi asettaa yksi koiras ja muutama naaras, kaksi tai kolme ovat hyviä määriä.

Ulkonäkö

Juovavaanija kasvaa noin 10 cm pitkäksi. Kala on ruumiinrakenteeltaan pitkänomainen.

Juovavaanijasta on saatavilla useita erilaisia värimuunnoksia. Peruväritykseltään kala on tummahko, jossa on näkyvissä sinertäviä tai pysyraitoja. Kalassa on huomattavasti metallinhohtoisia pilkkuja. Yleinen akvaariokalan värimuunnos on kuvassakin näkyvä kultainen muunnos.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila juovavaanjalle on noin 21-29 °C. Veden tulisi olla pH-arvoltaan noin 6-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Juovavaanija arvostaa pintakasveja, joten niitä tulisi sijoittaa akvaarioon runsaasti. Akvaarion tulisi olla vähintään 80 cm pitkä.

Juovavaanijaa voi ruokkia hyvin kelluvalla yleisruoalla, pakastetuilla eläimillä sekä pienehköillä kaloilla.

Lisääntyminen

Juovavaanijaa tulisi lisätä erillisessä kutuakvaariossa, jossa on runsaasti pintakasveja. Se kutee näiden pintakasvien irtonaisille juurille. Poikaset kuoriutuvat noin kahden viikon kuluessa kutemisesta.

Juovavaanija (Aplocheilus lineatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:55+00:00, by attetude.