Kuva: bit.ly/YohfLP
Kuva: bit.ly/YohfLP

Veitsihammaskarppi (Alfaro cultratus) on synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kalalaji, joka elää luontaisesti Costa Ricassa, Nicaraguassa ja Panamassa. Luontaisessa ympäristössään se on eläessään joissa ja puroissa joiden vesi virtaa hitaasti tai kohtuullisella vauhdilla.

Akvaarioliikkeistä veitsihammaskarppeja voi olla vaikeaa löytää, mutta ei toki mahdotonta. Harrastajienkaan keskuudessa yksilöitä ei ole suuria määriä Suomessa. Veitsihammaskarppi on siis mielenkiintoinen vaihtoehto, jos hieman harvinaisemmat synnyttävät hammaskarpit kiinnostavat.

Veitsihammaskarpit saattavat olla melko aggressiivisia kaloja, joten ne sopivat parhaiten erilliseen lajiakvaarioon. Veitsihammaskarpit ovat hyvin lisääntyviä kaloja, jotka kestävät mainiosti monenlaisia olosuhteita.

Ulkonäkö

Veitsihammaskarpit kasvavat noin 7-8 cm pitkiksi. Naaraat ovat koiraita hieman kookkaampia ja pulleampia. Koirailla on havaittavissa eväsiitin.

Väritykseltään veitsihammaskarpit ovat hopeisenharmaita. Mitään erityisiä värikuvioita veitsihammaskarpeilla ei ole havaittavissa.

Hoito ja elinympäristö

Veitsihammaskarpeille mieluisin veden lämpötila on noin 24-28 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-8. Veden tulisi kovuudeltaan olla keskikovaa tai kovaa, noin 8-20 °dH.

Veitsihammaskarppi viihtyy parhaiten akvaariossa, jossa on sekä runsaasti kasveja että tilaa uimiseen. Se arvostaa myös päällyskasveja, jotka hieman pehmentävät akvaarioon saapuvaa valoa.

Veitsihammaskarpit ovat melko kaikkiruokaisia, joten niitä vui ruokkia sekä hiutaleilla että elävillä tai pakastetuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Lisääntyminen tapahtuu samaan tapaan kuin muillakin synnyttävillä hammaskarpeilla. Poikueen koko on noin 20-100 poikasta. Poikaset kannattaa siirtää erilliseen poikasakvarioon, jotta niiden selviytymismahdollisuudet parantuvat.

Veitsihammaskarppi (Alfaro cultratus)

Updated on 2018-05-22T14:16:54+00:00, by attetude.