Kuva: bit.ly/16XrSsa
Kuva: bit.ly/16XrSsa

Purjemolli (Poecilia velifera) on hammaskarppeihin kuuluva kala. Purjemolleja elää luonnollisesti Jukatanin niemimaalla Meksikossa. Ne elävät rannikkovesien läheisissä vesistöissä, joten niitä saaattaa esiintyä myös murtovesissä.

Purjemolli on varsin näyttävä kala, mutta se ei sovellu harrastuksen aloittelijoille sen vaikean hoidettavuuden vuoksi. Kokeneemmat harrastajavat saavat kuitenkin purjemollista paljon irti.

Purjemolli sopii seura-akvaarioon, mutta koska se on vaativa olosuhteistaan, tulee muiden kalojen myös sopia purjemollin vaatimuksiin. Akvaarioon tulisi sijoittaa 2-3 naarasta yhtä koirasta kohden.

Purjemolli on helppo sekoittaa sen lähisukulaiseen (Poecilia latipinna), jota kutsutaan useissa maissa Suomeksi käännettynä purjemolliksi. Kalat on helppo erottaa niiden selkäevän ruotojen määrästä, joita meidän purjemollillamme on lähes 20, toisella lajilla puolestaan alle 15. Lajit saattavat risteytyä keskenään.

Ulkonäkö

Purjemolli kasvaa luonnossa noin 15 cm pitkäksi, mutta akvaariossa sen kasvu tyrehtyy usein noin 10 senttimetriin. Naaras on hieman koirasta pulleampi ja suurempi.

Purjemolli on helppo tunnistaa sen näyttävästäs selkäevästä. Kalasta on saatavilla useita erilaisia värimuunnoksia, Värimuunnokset ovat usein eri lajien risteytymiä.

Hoito ja elinympäristö

Purjemollille sopiva veden lämpötila on noin 25-30 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla 7-8,2. Veden tulisi olla kovuudeltaan keskikovaa tai kovaa. Veteen voidaan lisätä hieman merisuolaa murtovesivaikutelman luomiseksi.

Purjemolli vaatii melko paljon tilaa, joten akvaarion tulisi olla kooltaan vähintään 200 litraa. Akvaarioon saa paistaa ajoittain myös aurinko. Akvaariossa tulisi olla riittävästi kasvustoa.

Purjemollit syövät pääosin kasvipohjaista ruokaa, joten sitä tulisi olla riittävästi. Ruokintaan kelpaavat kasvishiutaleruoat, pakastepinaatti ja kiehautetut salatinlehdet.

Lisääntyminen

Purjemollia voidaan lisätä muiden mollien tapaan. Laji on herkkä lisääntymään sen sukulaislajien kanssa, ja puhdasverisiä purjemolleja voikin olla vaikea löytää.

Purjemolli (Poecilia velifera)

Updated on 2018-05-22T14:16:54+00:00, by attetude.