Kuva: bit.ly/10R1opw
Kuva: bit.ly/10R1opw

Platy (Xiphophorus maculatus) on Keski-Amerikassa luontaisesti elävä synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kala. Platystä on saatavilla useita erilaisia ja kauniita värimuunnoksia.

Platy sopii hyvin seura-akvaarioon, mutta sijoittamisessa tulisi ottaa huomioon sen vaatimat vesiolosuhteet, sillä se on näiden suhteen melko herkkä. Miekkapyrstöjen kanssa sitä ei kannata samaan akvaarioon laittaa, sillä ne pystyvät lisääntymään keskenään. Yhteen akvaarioon kannattaa sijoittaa noin 2-3 naarasta yhtä koirasta kohden.

Ulkonäkö

Platykoiraat kasvavat noin 4 cm:n mittausiksi. Naaraat ovat puolestaan tätä kookkaampia, noin 6 cm:n pituisia. Koiraat voi erottaa naaraista myös paritteluevien sekä tummemman värityksen perusteella.

Platysta on saatavilla useita erilaisia värimuunnoksia, joista yleisin on luultavasti kirkkaanpunainen punaplaty. Muita mahdollisia värejä ovat mm. oranssi, keltainen ja valkoinen. Luonnonmuodot ovat väritykseltään vaaleita ja melko hailakoita.

Hoito ja elinympäristö

Platyille mieluisa veden lämpötila on noin 20-25 °C. Veden tulisi olla pH-arvoltaan noin 7-8. Kovuudeltaan veden tulisi olla keskikovaa tai kovaa.

Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä, jotta platyt pääsevät liikkumaan tarpeeksi vapaasti.

Platyja voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla, jonka lisäksi niille kannattaa ajoittain antaa pakastettuja tai eläviä pieneläimiä.

Lisääntyminen

Platy on suhteellisen helppo kala lisääntymään. Naaras kantaa poikasia vatsassaan noin kuukauden verran, jonka jälkeen se synnyttää poikasia. Naaras synnyttää poikaset noin viidessä erässä, ja yhteensä näistä saattaa syntyä jopa 100-200 poikasta. Poikaset tulisi asettaa erilliseen poikasakvaarioon, sillä platyt syövät helposti jälkeläisiään.

Platy (Xiphophorus maculatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:54+00:00, by attetude.