Kuva: bit.ly/ZQUuze
Kuva: bit.ly/ZQUuze

Pilkkukala (Phalloceros caudimaculatus) on synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kalalaji. Pilkkukaloja elää luonnollisesti Etelä-Amerikassa Brasiliassa, Argentiinassa ja Uruguayssa.

Pilkkukala on akvaariokalana melko helppohoitoinen, mutta sitä voi olla vaikea löytää suomalaisista akvaarioliikkeistä. Akvaariossa tulisi yhtä koirasta kohden olla useampi naaras, sillä harvalukuiset naaraat saattavat rasittua koiraiden jatkuvasta ahdistelusta.

Ulkonäkö

Koiras ja naaras poikkeavat kooltaan toisistaan huomattavasti. Koiras kasvaa hieman yli 3 cm:n mittaiseksi, naaras puolestaan noin 6-7 cm:n mittaiseksi. Koirailla on havaittavissa eväsiitin.

Perusväritykseltään pilkkukala on harmaankeltainen. Koiraassa on nähtävissä runsaasti epäsäännöllisiä mustia pilkkuja.

Hoito ja elinympäristö

Pilkkukalalle mieluisin lämpötila on noin 15-20 °C. Pilkkukalat kuitenkin kestävät tätä korkeampia ja matalampia lämpötiloja. Mieluisin veden pH-arvo on noin 7,4-7,6, mutta se sietää pH-arvoja välillä 7-8. Veden tulisi kovuudeltaan olla noin 8-20 °dH.

Pilkkukala arvostaa akvaariota, jossa on paljon kasveja. Erityisesti valoa peittävät pintakasvit ovat sen mieleen. Pohjalla tulisi mieluiten olla hiekkaa tai hienoa soraa.

Pilkkukalaa voi ruokkia kaikenlaisella ruoalla, esimerkiksi hiutaleilla ja pakastetuilla tai pakastekuivatuilla eläimillä. Pilkkukalat tarvitsevat myös kasvipohjaista ruokaa, jota voi järjestää esimerkiksi kasvishiutaleilla.

Lisääntyminen

Pilkkukala lisääntyy melko samaan tapaan kuin muutkin synnyttävät hammaskarpit. Naaraat kantavat poikasiaan hieman yli kolme viikkoa, jonka jälkeen ne synnyttävät 10-100 poikasta. Vanhemmat naaraat synnyttävät poikasia nuoria enemmän. Osa poikasista saattaa syntyä alikehittyneinä, jolloin ne vajoavat akvaarion pohjalle. Ne kuitenkin nousevat sieltä jonkin ajan kuluttua.

Pilkkukala (Phalloceros caudimaculatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:54+00:00, by attetude.