Kuva: bit.ly/YIgmgy
Kuva: bit.ly/YIgmgy

Moskiittokala (Gambusia affinis) on luontaisesti Meksikosta kotoisin oleva synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kala. Nimensä kala on saanut sen pääasiallisesta ravinnosta eli hyttysistä.

Moskiittakloja on istutettu ympäri maailmaa malarian kiusaamille alueilla. Se on osoittautunut tehokkaaksi malarian torjujaksi, mutta se on järkyttänyt alueiden luontaista tasapainoa, ja se luokitellaankin monissa paikoin häiritseväksi vieraslajiksi.

Moskiittokala sopii parhaiten lajiakvaarioon, sillä se on melko kilpaileva kala. Seura-akvaariossa se pyrkii helposti syömään kaiken tarjottavan ruoan sekä nykii muiden kalojen eviä.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 4 cm:n pituiseksi, kun taas naaraat kasvavat jopa 7 cm:n mittaisiksi. Koiraalla on havaittavissa eväsiitin, minkä lisäksi koiraiden ja naaraiden peräevät poikkeavat muodoltaan toisistaan.

Moskiittokalat ovat väritykseltään harmaita. Täysimittaisilla naarailla on havaittavissa tumma läikkä vatsan seudulla, jonka ansiosta sukupuolet on helppo erottaa toisistaan.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 18-27 °C. Moskiittokalat kestävät kuitenkin ajoittain hieman korkeampia, jopa 40 asteen lämpötiloja. Veden pH-arvon tulisi olla 6-8. Moskiittokala ei ole kovin tarkka veden kovuudesta, vaan se pärjää vedessä jonka kovuus vaihtelee pehmeästä kovaan (5-30 °dH).

Moskiittokala viihtyy parhaiten akvaariossa jossa on runsaasti kasvustoa. Yksittäinen pari pärjää jo pienessäkin akvaariossa, joka on pituudeltaan vähintään noin 40 cm.

Moskiittokalat ovat moniruokaisia, joten niitä voi ruokkia esimerkiksi hyvälaatuisilla hiutaleruoilla sekä pakastetuilla tai elävillä ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Moskiittokalat ovat todella hanakoita kaloja lisääntymään. Lisääntyminen tapahtuu melko samaan tapaan kuin muidenkin synnyttävien hammaskarppien. Naaras kantaa poikasia noin kuukauden päivät, jonka jälkeen se synnyttää 10-100 poikasta. Vanhemmat syövät poikasiaan, joten erillinen poikasakvaario on hyvä valinta, jos kaloja halutaan lisätä järjestelmällisesti.

Moskiittokala (Gambusia affinis)

Updated on 2018-05-22T14:16:53+00:00, by attetude.