Kuva: bit.ly/YIxgso
Kuva: bit.ly/YIxgso

Molli (Poecilia sphenops) on hammaskarppikaloihin kuuluva kalalaji, joka elää luontaisesti Keski-Amerikassa sekä Etelä-Amerikan pohjoisosissa. Nykyään akvaariokaupoissa myytävät mollit ovat pitkälle jalostettuja ja väriltään mustia, minkä vuoksi kalasta käytetään useimmiten (ja tässäkin artikkelissa) nimitystä mustamolli.

Mustamolli sopii hyvin seura-akvaarioon, kunhan lajitoverit vain valitaan oikein. Se vaatii monien muiden hammaskarppien tapaan kovahkoa vettä ja melko korkean lämpötilan, joten nämä asiat tulisi ottaa huomioon lajeja valittaessa. Akvaariossa tulisi olla muutama naaras yhtä koirasta kohden.

Mustamolli on kalana rauhallinen ja mielenkiintoinen seurattava. Se on hyvä hävittämään leviä akvaariosta.

Ulkonäkö

Mustamolli kasvaa noin 7 cm:n mittaiseksi. Naaraat ovat hieman koiraita kookkaampia ja niiden vatsa on pulleampi. Koirailla on eväsiitin, jota naarailta ei luonnollisesti löydy.

Mustamolli on nimensä mukaisesti väritykseltään musta. Myös muitakin muotoja on olemassa, ja kala voi olla väritykseltään esimerkiksi kellertävä. Luonnonmuoto on väritykseltään harmaan ja mustan sekoitus.

Lyyrapyrstömolli on mustamollin muoto, jonka pyrstöevän reunat olevat kasvaneet muuta pyrstöä pidemmäksi. Tämä rakenne on havaittavissa tämän sivun kuvituksessa.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva lämpötila mustamolleille on noin 25-29 °C. Veden pH-arvon tuilisi olla 7-8. Veden tulisi olla melko kovaa.

Akvaarion tulisi olla vähintään noin 100 litran kokeinen. Mustamolli arvostaa akvaariossa runsasta kasvustoa.

Mustamollia voi ruokkia tavallisella hiutaleruoalla, elävilla tai pakastetuilla eläimillä sekä ruoalla, jossa on runsaasti kasvipohjaisia aineksia.

Lisääntyminen

Mustamolli on hyvä kala lisääntymään useiden muiden synnyttävien hammaskarppien tapaan. Naaras kantaa poikasia noin kuukauden päivät, jonka jälkeen se synnyttää poikaset.

Molli (Poecilia sphenops)

Updated on 2018-05-22T14:16:53+00:00, by attetude.