Kuva: bit.ly/YePTaR
Kuva: bit.ly/YePTaR

Miljoonakala (Poecilia reticulata) on luontaisesti Karibianmeren saarilla ja Etelä-Amerikan pohjoisosissa esiintyvä synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kalalaji. Miljoonakalat ovat myöhemmin ihmisten toiminnan seurauksena levinneet jokaiseen maanosaan Etelämannerta lukuunottamatta.

Miljoonakala on parvikala, joten yhdessä akvaariossa tulisi olla vähintään kuusi yksilöä. Naaraita tulisi parvessa olla koiraita enemmän. Miljoonakalat sopivat hyvin seura-akvaarioon, sillä ne eivät käyttäydy aggressivisesti muita kaloja kohtaan, mutta ovat silti mukavan aktiivisia. Miljoonakalat ovat nopeita lisääntymään.

Ulkonäkö

Luonnonmuotoisen miljoonakalan koiras on pituudeltaan noin 3 cm ja naaras noin 5 cm. Monien jalostettujen lajikkeiden koiraat kasvavat noin 5 cm pitkiksi ja naaraat ovat vielä tätä hieman pidempiä.

Miljoonakalaa on jalostettu runsaasti, ja yhtenäistä kuvausta on monimutkaista luoda. Eri muodot poikkeavat toisistaan niin koon, värityksen, evien koon kuin pyrstön koon ja muodon mukaan.

Hoito ja elinympäristö

Miljoonakaloille kaikkein mieluisin lämpötila on noin 24-27 °C. Lajin perusmuoto kestää tästä vielä matalampiakin lämpötiloja, mutta jalostetut lajikkeet ovat niille herkempiä. Veden pH_arvon tulisi olla noin 6,5-8. Veden tulisi olla keskikovaa. Eräät muodot pitävät siitä, että veteen lisätään hieman suolaa. Miljoonakalojen jalostuksen seurauksena eri muodot pitävät eri olosuhteita, ja niitä tulisikin pitää sellaisilla olosuhteissa, joihin kyseiset yksilöt ovat tottuneet.

Miljoonakala arvostaa akvaariossa olevaa runsasta kasvustoa. Pienelle lajikkeelle ja parvelle sopii jo pienikin akvaario, noin 40 cm:n pituinen. Suuremmat yksilöt ja parvet vaativat puolestaan enemmän tilaa.

Miljoonakaloja voidaan ruokkia laadukkailla hiutaleilla, pakastetuilla ja elävillä eläimillä sekä pieneliöillä.

Lisääntyminen

Miljoonakalat ovat hyviä kaloja lisääntymään. Naaraat kantavat poikasiaan noin kuukauden ajan, jonka jälkeen ne synnyttävät noin 20 poikasta. Poikasia voi syntymän jälkeen ruokkia pienikokoisella hiutaleruoalla. Miljoonakalat saattavat syödä omia poikasiaan, joten jos mahdollista, kannattaa poikaset eristää täysikokoisista miljoonakaloista.

Kannattaa pitää huolta, ettei miljoonakalakanta pääse räjähtämään käsiin akvaariossa. Jo pienestäkin parvesta saattaa kasvaa liian suuri lyhyessäkin ajassa. Syntyneet poikaset ovat jo muutaman kuukauden ikäisenä valmiita parittelemaan ja tuottamaan omaa jälkikasvuaan.

Miljoonakala (Poecilia reticulata)

Updated on 2018-05-22T14:16:52+00:00, by attetude.