Kuva: bit.ly/YfkoNZ
Kuva: bit.ly/YfkoNZ

Miekkapyrstö (Xiphophorus hellerii) on Keski-Amerikasta kotoisin oleva synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kalalaji. Miekkapyrstöstä on jalostettu useita erilaisia muotoja, jotka poikkeavat väritykseltään ja muodoiltaan päälajista melkoisesti.

Miekkapyrstöt ovat rauhallisia kaloja, jotka viihtyvät parhaiten noin 6-10 kalan parvessa. Yhtä koirasta kohden akvaariossa tulisi olla muutama naaras. Kalat ovat helppoja lisääntymään ja sopivat hyvin seura-akvaarioon.

Ulkonäkö

Miekkapyrstö kasvaa noin 10-12 cm pitkäksi, naaraan ollessa koirasta hieman kookkaampi. Koiraalla on havaittavissa pyrstöevän venyneet alaruodot, jotka luovat miekkamaisen vaikutelman. Koiraalla on havaittavissa myös eväsiitin.

Miekkäpyrstöstä on olemassa huomattava määrä erilaisia jalostettuja muotoja. Perusväritykseltään kala on oliivinvihreä, mutta tätä muotoa nähdään harvoin akvaariossa. Punamiekkapyrstö on väritykseltään punainen, ja se on luultavasti miekkapyrstön ja punaplatyn risteytys. Lyyramiekkapyrstöllä osa sen evistä on tavallista pidempiä ja teräväkärkisiä. Mustamiekkapyrstö on puolestaan nimensä mukaisesti väritykseltään musta.

Hoito ja elinympäristö

Miekkapyrstölle sopiva lämpötila on noin 20-27 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan noin 7-8. Veden tulisi kovuudeltaan olla keskikovaa.

Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvustoa, erityisesti sen vuoksi että poikaset pääsevät piiloutumaan kasvien sekaan selviytyäkseen ja että aremmat kalat pääsevät rauhoittumaan niiden keskelle. Akvaarion tulisi olla vähintään 80 cm pitkä.

Miekkpyrstöjä voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla, elävillä tai pakastetuilla eläimillä, tableteilla ja kasvipohjaisilla ruoilla.

Lisääntyminen

Miekkapyrstö kuuluu synnyttäviin hammaskarppeihin. Se voi kerralla synnyttää jopa 100 poikasta. Kalat syövät omia poikasiaan, joten jos kaloja halutaan lisätä reilusti, tulisi poikaset eristää jotenkin muista miekkapyrstöistä. Ne hakeutuvat kasvien sekaan suojaan, joten jos kaloja halutaan lisätä ilman ylimääräisiä toimenpiteitä, tulisi kasvustoa olla runsaasti.

Miekkapyrstö (Xiphophorus hellerii)

Updated on 2018-05-22T14:16:52+00:00, by attetude.