Kuva: bit.ly/14B7n51
Kuva: bit.ly/14B7n51

Metallihammaskarppi (Girardinus metallicus) on synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kalalaji. Metallihammaskarppia esiintyy luontaisesti Kuubassa ja Costa Ricalla, jossa se elää joissa ja pienissä lammissa. Monet yksilöt elävät murtovesissä. Akvaariokalana metallihammaskarppi on melko harvinainen, ja sitä on harvoin myynnissä suomalaisissa akvaarioliikkeissä.

Metallihammaskarppi sopii hyvin seura-akvaarioon, kunhan vesiolosuhteet ovat sille ja muille lajeille mieluisat.

Ulkonäkö

Metallihammaskarppikoiraat kasvavat noin 4 cm pituiseksi, naaraat puolestaan tätä pidemmiksi, noin 7 cm:n mittaisiksi. Koirailla on havaittavissa eväsiitin.

Kala on väritykseltään metallinsävyinen. Koirailla on nähtävissä lisäksi musta raita, joka jatkuu päästä eväsiittimeen saakka.

Hoito ja elinympäristö

Metallihammaskarppi viihtyy vedessä joka on lämpötilaltaan noin 22-27 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6,5-8. Kovuudeltaan veden tulisi olla keskikovaa tai kovaa, noin 8-20 °dH.

Metallihammaskarppi viihtyy akvaariossa jossa on runsaasti kasveja, ja erityisesti pintakasvit ovat sen mieleen. Akvaarion tulisi olla vähintään 50 cm pitkä.

Metallihammaskarppi on moniruokainen, joten sitä voi ruokkia hiutaleilla sekä elävillä, pakastetuilla tai pakastekuivatuilla eläimillä. Ruoassa tulisi lisäksi olla mahdollisimman paljon kasvipohjaisia aineksia, jota voi järjestää esimerkiksi kasvihiutaleilla.

Lisääntyminen

Lisääntyminen tapahtuu melko samaan tapaan kuin muillakin synnyttävillä hammaskarpeilla. Naaras kantaa poikasia noin kolmen viikon ajan, jonka jälkeen se synnyttää noin 10-30 poikasta. Metallihammaskarpit syövät omia poikasiaan, joten poikaset on parasta kasvattaa alkuun erillisessä poikasakvaariossa. Poikaset kasvavat melko nopeasti, kunhan niitä syötetään kahdesta kolmeen kertaan päivässä.

Metallihammaskarppi (Girardinus metallicus)

Updated on 2018-05-22T14:16:51+00:00, by attetude.