Kuva: bit.ly/170qG7a
Kuva: bit.ly/170qG7a

Kyttyräkala (Limia nigrofasciata) on luontaisesti Haitilla elävä synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kalalaji.

Kyttyräkala on hyvä kala seura-akvaarioihin, sillä se on melko rauhallinen kala. Muiden kalalajien valinnassa tulisi ottaa huomioon kyttyräkalan vesivaatimukset, sillä se vaatii kovahkoa ja hieman emäksistä vettä pärjätäkseen.

Kyttyräkala on parvikala, joten sitä ei tulisi asettaa akvaarioon itsekseen. Yhtä koirasta kohden tulisi olla akvaariossa muutama naaras.

Ulkonäkö

Kyttyräkala kasvaa noin 5-6 cm pitkäksi. Koiraat ovat naaraita hieman pienempiä ja värikkäämpiä, jonka lisäksi niillä on havaittavissa eväsiitin.

Peruväritykseltään kyttyräkala on hopeinen tai harmaa. Erityisesti koirailla on selkeästi nähtävissä useat pystysuuntaiset tummemmat raidat.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 22-26 °C. Veden tulisi olla lievästi emäksista, pH-arvoltaan noin 7-8. Kyttyräkala pärjää parhaiten keskikovassa tai kovassa vedessä, joka on noin 10-25 °dH.

Akvaarion tulisi pituudeltaan olla vähintään noin 50 cm pitkä. Kyttyräkala arvostaa akvaarion runsasta kasvustoa.

Kyttyräkala on melko kaikkiruokainen, joten sille voi syöttää mm. hiutaleruokia sekä eläviä tai pakastettuja eläimiä. Sen tulisi saada myös kasvisravintoa, esimerkiksi kasvishiutaleita tai tuoreita kasviksia.

Lisääntyminen

Sopivissa vesiolosuhteissa oleillessaan kyttyräkala lisääntyy melko samaan tapaan kuin muutkin synnyttävät hammaskarpit. Naaras kantaa poikasia jopa kahden kuukauden ajan, jonka jälkeen se synnyttää ne. Yhdessä poikassarjassa voi olla jopa 50 poikasta.

Poikaset on parasta kasvattaa aluksi erillisessä poikasakvaariossa, sillä erityisesti synnyttäneillä naarailla on tapana syödä omia poikasiaan. Nuoret poikaset kasvavat melko nopeasti, ja oikealla ruokavaliolla saattavat saavuttaa täyden kokonsa jo kuuden kuukauden kuluessa.

Kyttyräkala (Limia nigrofasciata)

Updated on 2018-05-22T14:16:51+00:00, by attetude.