Kuva: bit.ly/16k1De9
Kuva: bit.ly/16k1De9

Kirjoplaty (Xiphophorus variatus) on Meksikossa luontaisesti elävä synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kalalaji. Ihmisn toiminnan vuoksi kirjoplatya elää nykyään myös muissa maanosissa, kuten Aasiassa.

Kirjoplaty on rauhallinen kala, joka sopii hyvin seura-akvaarioon samanlaisia vesiolosuhteita vaativien kalojen kanssa.

Ulkonäkö

Koiraat kasvavat noin 5 cm pitkiksi, naaraat puolestaan noin 7 cm:n mittaisiksi.

Luonnossa kasvavat kirjoplatyt ovat väriltään oliivinvihreitä. Luonnonmuodon kirjoplatyjen pyrstöevässä on lisäksi mustia pisteitä. Kalaa on muiden sukulaiskalojensa tapaan jalostettu runsaasti, jonka vuoksi niiden väritys voi vaihdella paljonkin.

Kirjoplatyn voi erottaa tavallisesta platystä siitä, että kirjoplaty on ruumiinrakenteeltaan hieman sulavampi ja sen selkäevä on hieman pidempi.

Hoito ja elinympäristö

Kirjoplaty viihtyy parhaiten vedessä, jonka lämpötila on 20-26 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 7-8,2. Veden tulisi kovuudeltaan olla keskikovaa tai kovaa, noin 14-30 °dH.

Kirjoplaty viihtyy parhaiten akvaariossa jossa on runsaahkosti kasveja. Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä, jotta kalat mahtuvat liikkumaan tarpeeksi luontevasti.

Kirjoplaty ei ole kovin tarkka ruoastaan, joten sille voi syöttää niin tavallisia hiutaleita kuin eläviä tai pakastettuja eläimiäkin.

Lisääntyminen

Kirjoplaty on suhteellisen helppo kala lisääntymään, ja se tapahtuu hyvin samankaltaisesti muiden synnyttävien hammaskarppien tapaan. Naaras kantaa poikasia hieman yli kuukauden ajan. Suuret, jopa yli 100 poikasen parvet, eivät ole varsin tavattomia. Kirjoplatyt eivät yleensä syö omia poikasiaan.

Laji saattaa risteytyä muiden lajien, kuten tavallisen platyn kanssa. Monet kirjavat kirjoplatyt ovatkin eri lajien risteytymiä.

Kirjoplaty (Xiphophorus variatus)

Updated on 2018-05-22T14:16:51+00:00, by attetude.