Kuva: bit.ly/Xi2Q4d
Kuva: bit.ly/Xi2Q4d

Keltamolli (Priapella intermedia) on Meksikosta kotoisin oleva synnyttäviin hammaskarppeihin kuuluva kalalaji. Akvaariokalana keltamolli ei ole kovin yleinen, mutta etsimällä yksilöitä saattaa löytää myös suomalaisista akvaarioliikkeistä.

Keltamolli on olosuhteidensa puolesta melko vaativa kala. Seura-akvaarioon sitä ei suositella asetettavaksi, mutta mikään mahdottomuus tämä ei ole sopivilla lajivalinnoilla. Keltamolli on parvikala, joten niitä tulisi yhteen akvaarioon asettaa useampia yksilöitä.

Ulkonäkö

Keltamollikoiras kasvaa noin 5 cm pitkäksi, naaras puolestaan hieman pidemmäksi, noin 7 cm:n mittaiseksi. Uros voidaan tunnistaa myös sen eväsiittimestä.

Keltamollien väritys vaihtelee hopeisesti kullankeltaiseen. Keltamollin silmissä on havaittavissa sinertävää metallinhohtoa.

Hoito ja elinympäristö

Keltamolleille mieluisa veden lämpötila on noin 25-28 °C. Veden pH-arvon tulisi olla noin 7-8. Veden tulisi olla kovuudeltaan kovaa tai keskikovaa, noin 10-20 °dH. Osa yksilöistä on tottunut murtoveteen, joten kannasta ja yksilöistä riippuen tulisi veteen lisätä myös hieman merisuolaa. Laji on melko herkkä lämpötilan vaihteluilla, joten lämpötila tulisi pitää jatkuvasti melko tasaisena.

Akvaariossa keltamollit arvostavat pintakasvustoa ja tummaa akvaarion pohjaa. Lajiakvaariossa pidettäessä tulisi pienen parven akvaarion olla vähintään noin 80 litran kokoinen.

Keltamollia voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Keltamolli on melko hidas kala lisääntymään. Naaras synnyttää kerralla noin 6-20 poikasta, jonka jälkeen se lepää vähintään kuukauden ajan. Poikasia voidaan syöttää niiden syntymän jälkeen pieneliöillä.

Keltamolli (Priapella intermedia)

Updated on 2018-05-22T14:16:50+00:00, by attetude.