Kuva: bit.ly/WVsj1T
Kuva: bit.ly/WVsj1T

Kääpiöhammaskarppi (Heterandria formosa) on hammaskarppien heimoon kuuluva kala, joka on saanut myös jonkin verran suosiota akvaariokalana. Se on sukunsa ainut kala, joka on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Sitä esiintyy luonnossa Yhdysvaltojen kaakkoisosissa.

Kääpiöhammaskarppi on suosittu kala aloittelijoiden keskuudessa, sillä se on helppohoitoinen ja pienikokoinen kala, joka on kova lisääntymään. Parhaiten se viihtyy lajiakvaariossa, mutta sopii myös seura-akvaarioon muiden pienikokoisten kalojen kanssa.

Ulkonäkö

Kala kasvaa vain muutaman sentin mittaiseksi, koiraan ollessa noin 2 cm ja naaraan hieman suurempi, noin 3 cm. Kala kuuluu näillä mitoillaan pienimpien kalojen joukkoon.

Perusväritykseltään kala on oliivinvärinen, ja se sen ruumista halkoo vaakasuuntainen tummempi raita. Tummaa väritystä on lisäksi havaittavissa joissakin sen evissä.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila kääpiöhammaskarpille on noin 18-26 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6,5-7,5. Veden tulisi mieluiten kovuudeltaan olla keskikovaa.

Kääpiöhammaskarppi toivoo runsaskasvista akvaariota. Sen pienen kokonsa vuoksi parvi kaloja voidaan asettaa jo melko pieneenkiin akvaarioon. Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään kuitenkin noin 40-50 cm.

Kääpiöhammaskarppeja voidaan ruokkia pienikokoisella yleisruoalla sekä pieneläimillä, kuten artemian toukilla.

Lisääntyminen

Kääpiöhammaskarppi on useiden muiden hammaskarppien tapaan eläviä poikasia synnyttävä kalalaji. Hedelmöittynyt naaras synnyttää poikasia noin kahden-kolmen viikon ajan, jolloin poikasia ilmaantuu 1-3 kappaletta muutaman päivän välein. Koko ajanjaksona poikasia saattaa ilmaantua jopa 40 kappaletta. Tämän jälkeen kääpiöhammaskarppinaaras lepää muutaman viikon ajan.

Kääpiöhammaskarpit ovat hanakoita kaloja lisääntymään, joten kannattaa pitää huolta populaation määrästä. Kalat saattavat helposti ja huomaamatta täyttää akvaarion jälkeläisillään.

Kääpiöhammaskarppi (Heterandria formosa)

Updated on 2018-05-22T14:16:50+00:00, by attetude.