Kuva: bit.ly/Yh0Vwo
Kuva: bit.ly/Yh0Vwo

Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei) on Venezuelassa luontaisesti esiintyvä synnyttävä hammaskarppikala. Luonnossa hohtomiljoonakala on uhanalainen sen elinympäristön tuhoutumisen vuoksi.

Hohtomiljoonakala on parvikala, ja yhdessä akvaariossa tulisi pitää vähintään kuutta yksilöä. Hohtomiljoonakala sopii huonosti seura-akvaarioon sen pienen koon vuoksi, mutta valitsemalla muut lajit oikein, tämä ei ole täysin poissuljettu ajatus. Tavallisten miljoonakalojen kanssa samassa akvaariossa hohtomiljoonakaloja ei kannata pitää, sillä lajit voivat risteytyä.

Ulkonäkö

Hohtomiljoonakala kasvaa noin 3-5 cm:n mittaiseksi. Koiras on naarasta pienempi.

Naaras on väritykseltään melko harmaa, koiras puolestaan melko värikäs. Koirasta koristavat värikkäät läikät, jotka voivat olla väriltään oransseja, sinisiä, vihreitä tai mustia.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila hohtomiljoonakalalle on noin 24-27 °C, mutta ne pärjäävät lämpötiloissa jotka vaihtelevat välillä 19-29 °C. Veden tulisi olla 7-8,5. Hohtimiljoonakalalle mieluisin veden kovuus on sellainen, mihin kala on tottunut. Yleensä hohtomiljoonakaloja pidetään keskikovassa vedessä jonka kovuus on korkeintaan noin 20 °dH, mutta ne pärjäävät usein myös pehmeämmässkin vedessä.

Hohtomiljoonakalat pitävät akvaariosta, jossa on paljon kasveja. Akvaarion tulisi olla vähintään 50 cm pitkä, ja sen kansilasi kannattaa pitää paikoillaan, sillä ilman tätä eräät yksilöt saattavat hyppiä pois vedestä.

Hohtomiljoonakaloja voi ruokkia hyvälaatuisella hiutaleruoalla sekä pakastetuilla tai pakastekuivatuilla eläimillä. Ruoan tulisi olla tarpeeksi pienikokoista, että hohtomiljoonakalat pystyvät sitä syömään.

Lisääntyminen

Hohtomiljoonakalojen lisääntyminen muistuttaa paljon miljoonakalojen lisääntymistä. Naaraat synnyttävät poikasia noin kolmen viikon välein, kerralla syntyy yhdestä kolmeenkymmeneen poikasta. Hohtomiljoonakalat, erityisesti naaraat, saattavat syödä poikasiaan, joten erillinen poikasakvaario voi olla hyvä idea, jos kaloja haluaan lisätä järjestelmällisesti.

Hohtomiljoonakalat risteytyvät tavallisten miljoonakalojen kanssa, minkä vuoksi puhdasverisiä hohtomiljoonakaloja voi olla vaikea löytää. Monet akvaariokaupoissa myytävät hohtomiljoonakalat ovat itse asiassa risteytyksiä. Risteytymiä tapahtuu luultavasti myös luonnossa, sillä kalalajit elävät osittain samoissa vesistöissä.

Hohtomiljoonakala (Poecilia wingei)

Updated on 2018-05-22T14:16:50+00:00, by attetude.