Hammaskarpit (Poeciliidae) on hammaskarppikalojen lahkoon kuuluva heimo, johon kuuluu useita suosittuja akvaariokaloja. Alunperin hammaskarppeja on elänyt Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikan eteläisissä osissa. Myöhemmin lajejaa on ihmisen toiminnan seurauksena levinnyt ja myös istutettu ja niitä esiintyy nykyään joka mantereella, Etelämannerta lukuunottamatta.

Aikaisemmin hammaskarppien hiemo tunnettiin nimityksellä synnyttävät hammaskarpit, mutta nykyään on päädytty käyttämään pelkästään nimitystä hammaskarpit.

Hammaskarppien vaatimat vesiolosuhteet vaihtelevat lajeittain, mutta joitain yleisiä suuntaviivoja hammaskarppien vaatimista oloista voidaan tehdä.

Veden tulisi useimmiten olla kohtuullisen lämmintä, pH-arvoltaan noin 7-8 ja sen tulisi olla kovuudeltaan keskikovaa tai jopa kovaa. Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvustoa, erityisesti pintakasveja, mutta myös uintitilaa tulisi olla runsaasti.

Yhtä koirasta kohden tulisi samaan akvaarioon sijoittaa ainakin 2-3 naarasta, jotta yksinäinen naaras ei rasittuisi koiraan jatkuvasta hätyyttelystä.

Lajit

Hammaskarpit

Updated on 2018-05-22T14:16:49+00:00, by attetude.