Akvaario on kodissa tai muussa tilassa oleva lasinen vesiastia, johon voidaan sijoittaa kaloja, kasveja ja muita vedessä viihtyviä eliöitä. Akvaario voi olla täysin kalaton ollen esimerkiksi pelkästään kasveja varten, mutta käytännössä akvaariolla viitataan kala-akvaarioon, jota tälläkin sivustolla käsitellään.

Akvaariota voidaan käyttää hyvänä kodin sisustuselementtinä, ja kalojen hoito sekä seuraaminen on mukavaa katseltavaa kaikille perheenjäsenille. Akvaarioita löytyy kokojen ja muotoilujen puolesta sopivia joka kotiin, joten se ei ole ongelma.

Akvaario vaatii jonkin verran huoltoa, joten sen hankkimista kannattaa harkita huolellisesti, mutta toisaalta se myös antaa paljon. Kasvien kasvattaminen, kalojen tarkkailu ja hoivaus sekä koko akvaarion sisustamisen suunnittelu vie aikaa, mutta se on toisaalta erittäin mielenkiintoista ja palkitsevaa.

Akvaariotyyppejä

Akvaarioharrastusta on monenlaista, ja erityisesti akvaarion sisustuselementtejen suhteen on olemassa monenlaisia ratkaisuja. Nämä ratkaisut vaikuttavat tietenkin myös siihen, millaisia kaloja akvaarioon voi tai kannattaa laittaa.

Hollantilaistyyppisessä akvaariossa on runsaasti erilaisia kasveja, kaikista maailman kolkista. Akvaario on värikäs ja kasveissa on runsaasti eroa. Esimerkiksi pohjamaata ei näy käytännössä yhtään, vaan se on pääosin kasvuston peittämää. Hollantilaistyyppisestä akvaariosta on kehitetty edelleen hieman viidakkomaisempi versio, jossa kasvejen annetaan kasvaa vielä tätäkin vapaammin.

Maisema-akvaariossa on pyritty jäljittelemään tietyllä tapaa maanpäällistä maastoa. Akvaario voi muistuttaa rakenteeltaan esimerkiksi Skotlannin mäkiä tai Suomen kesäisiä tuntureita. Kasvusto on hillitympää, ja se keskittyy lähinnä pohjalle ja mataliin kasveihin.

Biotooppinen akvaario on suosittu eräiden harrastajien keskuudessa. Akvaarioon valitaan kasveja ja kaloja tietystä maanosasta, usein esimerkiksi Etelä-Amerikasta, ja näitä yhdistellään taidokkaasti luoden mahdollisimman luonnollinen ja realistinen vaikutelma tietyn alueen vedenalaisesta elämästä.

Historia

Kautta historian ihminen on pitänyt itsellään kotieläimiä. Akvaariot ovat kuitenkin tulleet suosituksi vasta viimeisen vuosisadan aikana, kun tekniikka on kehittynyt ja akvaarion pitäminen on muuttunut helpommaksi. Jo muinaisilla roomalaisilla oli akvaarioita, mutta käytännössä suurin kehitys akvaarioiden historiassa nähtiin Isossa-Britanniassa 1800-luvulla, ja 1800-luvun puolessavälissä avattiin ensimmäinen suuri julkinen akvaario lontoolaiseen eläintarhaan.

Brittiläisten onnistutua tekemään järkeviä akvaarioita, ottivat myös saksalaiset ja amerikkalaiset mallia briteistä. 1800-luvun loppupuolella Saksassa ja Yhdysvalloissa olikin jo erilaisia ryhmiä akvaarioiden harrastajille. Aluksi akvaariot olivat lähinnä puulaatikkoja, joiden yksi sivu oli lasia, mutta pian markkinoille saapuivat nykyisen kaltaiset lasiset akvaariot, joissa oli metallikehikot.

1900-luvun alkupuolella keksittiin ilmapumppu, joka toimi veden voimalla sähkön sijasta. Tämän keksinnön on ajateltu olevan merkittävä kehitysaskel akvaarioiden yleistymisessä. Sähkön saapuminen koteihin mahdollisti valaistuksen ja lämmityksen lisäämisen akvaarioihin.

Pienten kehitysaskelten jälkeen olemme nykyisessä tilanteessa, jossa akvaario löytyy monesta kodista. Akvaarioharrastus on suosittua, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa se on toiseksi suosituin harrastus postimerkkien keräilyn jälkeen.

Yleistietoa

Updated on 2018-05-22T14:16:49+00:00, by attetude.