Akvaariokalat ovat akvaarion sydän, ja usein tärkeimpänä seikkana akvaarion hankinnassa pidetäänkin sitä, että kalojen päivittäistä toimintaa on mukava seurata. Akvaarion pitäminen toki onnistuu ilman kalojakin, tai vain muutamalla kalalla, niin että akvaariossa keskitytään lähinnä vain vedenalaisten kasvien hoitoon.

Tyypillinen kokoonpano

Akvaarion kalojen määrä ja lajikkeet riippuvat siitä, millainen akvaario halutaan luoda. Useimmiten kuitenkin harrastuksen aloittajalla akvaario koostuu tyypillisesti muutamasta keskeisestä lajityypistä: joitakin pieniä parvessa eläviä kaloja, kuten tetroja, pääkaloista, kuten muutamasta kirjoahvenesta, ja pohjalla elävästä kalasta, esimerkiksi monnista.

Mitään valmista ratkaisua ei kuitenkaan ole kalojen valintaan, joten voit käyttää mielikuvitustasi kalojen valinnassa. Valinnassa kannattaa etsiä tietoa erilaisista tietolähteistä kalojen toiminnasta ja yhteensopivuudesta.

Muista yhteensopivuus

Mitä tahansa kaloja harkitsetkin, muista tarkistaa niiden yhteensopivus toistensa kanssa. Koska osa kalalajeista syö toisia lajeja tai on ainakin agressiivinen niitä kohtaan, eiä kaloja tule sijoittaa samaan akvaarioon niiden saaliskalojen kanssa, tai akvaarioharrastukselle voi tulla itkuinen loppu.

Toinen huomioonotettava seikka on se, että kalat viihtyvät samankaltaisissa olosuhteissa. Olosuhteista tärkein on veden lämpötila, sillä monet lajit ovat varsin tarkkoja oikean lämpötilan suhteen, ja lämpötila vaikuttaa myös niiden aktiivisuuteen. Kalojen luontaisen toimintalämpötilan tulisi siis olla koko akvaarion kaloilla mahdollisimman lähellä akvaarion päätettyä lämpötilaa.

Yleisiä akvaariokaloja

Pelkästään eri kalalajeja on maailmassa kymmeniä tuhansia, joten on luonnollista että akvaariokalojen lajivalikoima on myös suuri. Akvaariokalalajit ovat yleensä valittu tähän tarkoitukseen sen vuoksi, että ne toisaalta sopivat hyvin elämään akvaariossa, jonka lisäksi niiden ulkonäkö on useimmiten näyttävä.

Yleisiä akvaariokalalajikkeita ovat mm. miljoonakalat, lehtikalat, erilaiset tetrat ja barbit, platyt, miekkapyrstöt, monnit, kultakalat, seeprakalat ja rihmakalat. Näistä kaloista osa elää laumoissa, ja osa puolestaan viihtyy yksin tai kaverin kanssa.

Myös Suomen luontaisia kaloja voi laittaa akvaarioon

Vaikka ahven akvaariossa kuulostaakin oudolta, ei se ole täysin mahdotonta. Monet suomalaiset harrastajat harrastavat nimenomaan suomalaisia kaloja, mutta näiden valinnassa täytyy käyttää tarkkaa silmää. Monet suomalaiset kalat ovat tarkkoja ympäristöstään, eivät syö valmista ruokaa ja ovat toistensa luontaisia vihollisia.

Akvaariokalat

Updated on 2018-05-22T14:16:48+00:00, by attetude.