Akvaario vaatii huoltoa, joten muista jo ennen akvaariota hankittaessa, että helppoa akvaarionomistajan elämä ei välttämättä tule olemaan. Toisaalta suuri osa huoltotoimenpiteistä on lopulta varsin yksinkertaisia, ja ne hoituvat nopeasti kunhan niihin rutinoituu.

Säännölliset toimenpiteet

Akvaarion huolto vaatii tiettyä säännöllisyyttä, joskaan monien muiden lemmikkien tapaan se ei kuitenkaan vaadi jatkuvaa läsnäoloa.

Päivittäin tulee tehdä yleinen tarkistus akvaarion kunnosta, tarkistaa että laitteeet toimivat ja että kalat voivat hyvin. Muista myös ruokkia kalat päivittäin, mutta vältä liikaruokkimista, sillä sekään ei ole hyväksi akvaariolle tai kaloille.

Viikottain tulisi vaihtaa noin 40 prosenttia akvaarion vedestä. Lisättävän veden tulee olla samanlämpöistä kuin jo akvaariossa valmiiksi oleva, ja lisättäessä tulisi välttää esimerkiksi suurien pyörteiden tekemistä. Kasvit voi tarkastaa viikottain, poistaa kuolleet ja lakastuneet lehdet sekä putsata akvaarion pohjaa.

Hieman harvemmin (noin parista viikosta pariin kuukauteen) välein tehtäviä toimenpiteitä ovat suodattimen puhdistus sekä kasvien lannoitus. Kasvit voi lannoittaa joko ravinnepuikoilla tai nestemäisellä lannoitteella.

Akvaarion lasiseinät tulee puhdistaa leväraaputtimen avulla ja sisustuselementit, kuten kivet ja muut rakennelmat voi puhdistaa tavallisella harjalla, mutta ei pesuaineiden kanssa. Tarkista myös ajoittain silikonisaumojen kunto varmaistamallla että ne eivät ole päässeet kovettumaan eivätkä homehtumaan.

Kalojen sairaudet ja loiset

Kalat, kuten oikeastaan mitkään muut mikroskooppista suuremmat eläimet tai kasvit, eivät ole turvassa loisilta ja erilaisilta sairuksilta. Tarkalla ja oikealla toiminnalla näiltä voi kuitenkin melko hyvin välttyä, ja kaloja tarkkailemalla niiden sairaudet voidaan havaita ajoissa ja useimmissa tapauksissa hoitaa.

Yleisimpiä akvaariokalojen sairauksia on loisen aiheuttama valkopilkkutauti. Se on erittäin yleinen, ja luultavasti akvaarioharrastuksen aikana tulet törmäämään valkopilkkutautiin kerran jos toisenkin. Taudissa kalat saavat pieniä valkoisia pilkkuja iholleen, jonka jälkeen niiden yleiskunto alkaa heiketä ja evät halkeilla. Tautiin on olemassa akvaariokaupoista saatavia lääkkeitä, ja nopealla havainnoinnilla ja hoidolla kalat selviävät loisesta lähes vahingoitta. Hoito on kuitenkin syytä aloittaa nopeasti, sillä eräät kalalajit voivat menehtyä loiseen jo muutamassa päivässä.

Kalatuberkuloosi on toinen yleinen ongelma akvaarioissa. Suuri osa akvaariokaloista itseasiassa kantaa tuberkuloosibakteeria, mutta se ei todennäköisesti siirry aktiiviseen vaiheeseen, jos akvaarion yleiskunnosta pidetään hyvää huolta ja kalat voivat mukavasti. Jos tauti kuitenkin uhkaa levitä ja aktivoitua, tulee sairaat ja kuolleet kalat poistaa nopeasti akvaariosta sekä pitää hyvää huolta veden laadusta.

Huolto

Updated on 2018-05-22T14:16:49+00:00, by attetude.